Thu. May 30th, 2024

Megvonják a különleges nyugdíjat az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt elítélt személyektől

„Azok a személyek, akik különleges nyugdíjba vagy juttatásokba részesülnek, és közben emberellenes tevékenységeket, bűncselekményeket követtek el az elmúlt rendszerben és elítélték őket, nem kaphatnak szolgálati nyugdíjat” – hangsúlyozta Seres Dénes képviselő.

Kedden a képviselőház megszavazta, hogy azok a személyek, akik a kommunista rendszer idején részt vettek az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekben és már jogerősen elítéltek, ne kapjanak többé rendkívüli (szolgálati vagy rokkantsági) nyug­díjat, viszont részesülhetnek társadalombiztosítási nyugdíjba – mondta a képviselő. Tehát, ha valaki dolgozott 30 évet, és hozzájárult a társadalombiztosításhoz, megkapja az azért járó nyug­díjat.

Hogy hány személyt érint ez az intézkedés nem lehet tudni, viszont vannak köztük börtönőrök, börtönparancsnokok, rendőrök, az egykori rendfenntartó erők és a titkosszolgálat emberei is.

A törvény szerint, akit már elítéltek, az 10 napon belül írásban kell értesítse a nyugdíjbiztosító pénztárat, és ezt követően a rendkívüli nyugdíj folyósítása megszűnik – ismertette a képviselő.

K.M.