Tue. Mar 5th, 2024

Megújult iskola, melegebb tantermek

A Zsoboki Gimnáziumi Iskola jelenleg a Szilágy megyei Almás völgyében, 60 km-es körzetben az egyetlen magyar nyelvű szórványoktatás. Amikor a településen 1994-ben újra indult a magyar nyelvű oktatás, az állam által biztosított épületben nem volt elegendő tanterem minden csoport/osztály számára, akkor a Zsoboki Református Egyházközség felépített egy épületet, mely jelenleg is az oktatás helyszínéül szolgál. Az egyház nemcsak az épületet biztosítja bérmentve, hanem a működési kiadásokat is fedezi. Teszi mindezt azért, mert a községi önkormányzati hivatal bevallása szerint nem tudja egy újabb oktatási épület anyagi kiadásait fedezni. Azóta is ebben az épületben működik az oktatás az óvodai csoport és az elemi osztályok számára, valamint itt kapott helyet a tornaterem is.

 

A több mint két évtizede működő épület azonban felújításra szorult.

Az iskola pedagógusai összefogással kívánták ezt a helyzetet megoldani. Ehhez a megmozduláshoz csatlakoztak a településen működő szervezetek nemcsak anyagiakkal, hanem kétkezű munkával is. A „melegebb tantermek” érdekében sor került a fűtésrendszer korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, valamint az épület külső szigetelésére. A több ezer lejes beruházást önerőből, illetve különböző pályázati kiírásokon elnyert összegekből fedezték.

A munkálatok 2019. áprilisában kezdődtek, amikor a tavaszi szünetben a fűtésrendszer került teljes felújításra, melynek költségeit a 2019. február 16-án megrendezett Jótékonysági Bálon begyűlt összegből fedezték. Ezután felmerült a kérdés: „Hogyan tovább?”, hiszen ahhoz, hogy a meleget meg lehessen őrizni, szükség van a nyílászárók cseréjére és az épület szigetelésére is.

A felújításról az e heti Szilágyságban olvashatnak.