Tue. May 28th, 2024

Megtalálták az afrikai sertéspestis vírusának az ellenszerét

Kísérleti tesztek alapján amerikai kutatóknak sikerült megtalálni és vakcina formájában alkalmazni az afrikai sertéspestis vírusának az ellenszerét.

Az alkalmazhatósági valamint a megbízhatósági vizsgálat még tart, így jelenleg nem megjósolható, hogy a kedvező laboratóriumi eredményekből mikor lesz természetben is alkalmazható vakcina, ugyanis nagyon nehéz olyan ellenanyagot készíteni, amely nemcsak stabil, hanem szájon át is alkalmazható, hiszen például a vaddisznók kezelése esetében más lehetőség nem jöhet szóba.

Az afrikai sertéspestis 2019-ben a világ legnagyobb állategészségügyi problémájává nőtte ki magát: több százmillió állatot kellett leölni a világban, legfőként Ázsiában.

Romániában a kór 2017-es megjelenése óta a kényszerből leölt disznók száma meghaladta az 550 ezret, a gazdák számára jóváhagyott kártérítési összeg pedig a 400 millió lejt. A fertőzés az ország 41 megyéje közül 36-ot érint, 24 megyében hizlaldákban, illetve háztáji gazdaságokban észleltét a vírus megjelenését, 12 megyében kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

Sütő Attila