Sat. Apr 27th, 2024

Újabb afrikai sertéspestises eset Márkaszék községben

A múlt héten újabb két afrikai sertéspestises esetet észleltek Szilágy megyében. Ezúttal a Márkaszék községhez tartozó Márkaszékhután, ezért karanténövezetet hoztak létre a településen és a Bihar megyei Fordulón (Socet – részben). A karanténövezetben szigorúan ellenőrzik a gazdaságokat.

A 10 kilométeres megfigyelési övezet ezúttal 28 települést érint, ebből 11 Szilágy megyében van: Márkaszék, Porc, Tufertelep (Fufez), Lecsmér (Leșmir), Ipp (Ip), Alsókaznacs (Cosniciu de Jos), Felsőkaznacs (Cosniciu de Sus), Halmosd (Halmășd), Szilágycseres (Cerîșa), Elyüs (Aleuș – részben), Detrehem (Drighiu – részben). Ezekben a falvakban megerősítik a járőrözést, és ha megfelelő egészségügyi iratokkal nem rendelkező állatszállítmányt találnak, azonnal leölik az állatokat.

Végh Sándor alprefektus többször is elmondta már, hogy az afrikai sertéspestis elterjedését egyetlen módon lehetne megállítani, ha a vadásztársaságok gyérítenék a vaddisznóállományt. Ez nem csak a járvány elterjedését akadályozná, hanem a gazdák ültetvényeiben esett károkat is mérsékelné.

Kulcsár Mária