Mon. Aug 15th, 2022

Meghirdették a pályázatot a 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítására

Az ország kulturális-turisztikai örökségét népszerűsítő útvonalak kiépítésére mától március 13-ig várják a javaslatokat. Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével. A projekt költségvetése 103 millió euró.

Több száz műemlékből alakítják ki a kastélyok útját, erdélyi kúriák útját, bojárházak útját, erődtemplomok útját, fatemplomok útját, moldvai kolostorok útját, a Szent László utat, a római erődítmények útját, a várak útját, illetve így valósul meg a Duna-delta kulturális összképének helyreállítása, a hagyományos gasztronómia útja és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja.

Régi álmom válik valóra a 12 turisztikai-kulturális útvonal létrehozásával. Régóta mondom, hogy nem elég a műemlékeket felújítani, be kell kapcsolni őket a turisztikai útvonalakba ahhoz, hogy minél több munkahely jöjjön létre, és nyilván ország-világ megismerje azt, amit itt létrehoztunk, a mi páratlanul szép örökségünket. Nagyszabású terv ez, nagyon sokat dolgoztunk a megvalósításáért. Most, hogy megnyitottuk a pályázatot, lehet javaslatokkal jelentkezni az útvonalakra” –  mondta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára, a program koordinátora.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magába, ebből 225 épületet fel is újítanak. Minden turisztikai útvonalnak lesz egy népszerűsítő stratégiája, online és fizikailag is elérhető népszerűsítő anyagokkal, amelyek majd utazási irodákban, repülőtereken is elérhetőek lesznek. Különböző intézmények, önkormányzatok, műemléktulajdonosok tehetnek javaslatokat műemlékekre, amelyet egy minisztériumközi konzultáció során építenek be a 12 turisztikai-kulturális útvonalba.

Miért fontos ez a projekt azon kívül, hogy a végeredmény csodálatos lesz? Piacot teremtünk a helyi termékeknek, hasznosítjuk az épített és kulturális örökségünket, elérhetővé tesszük ezeket a nagyközönség számára, hogy turistákat vonzunk az országba, ez pedig a helyi közösségeknek, de az országnak is nagyobb bevételt jelent” – tette hozzá az államtitkár.

Az útvonalak végleges formájáról egy bizottság fog dönteni, ugyanakkor egy minisztériumközi konzultációt is szerveznek az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium között, illetve a Nemzeti Örökség Intézet, Román Községek Szövetsége, Építészrend, Romániai Szállodák és Éttermek Munkaadói Szervezetének képviselői között.

Kik nyújthatnak be javaslatokat?

A kastélyok útja, erdélyi kúriák útja, bojárházak útja, erődtemplomok útja, fatemplomok útja, moldvai kolostorok útja, a Szent László út, a római erődítmények útja, a várak útja esetében pályázhatnak:

 • területi közigazgatási egységek vagy ezek partnerei
 • megyei tanácsok
 • jogi személyek
 • egyházi szervezetek
 • civil szervezetek

A Duna-delta kulturális összképének helyreállítása és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja esetében pályázhatnak:

 • megyei tanácsok
 • területi közigazgatási egységek
 • civil szervezetek
 • magánszemélyek
 • Duna Delta Bioszféra Rezervátum Igazgatósága

A hagyományos gasztronómia útja esetében pályázhatnak:

 • megyei tanácsok, illetve ezek partnerszervezetei

A restaurálást/ rehabilitálást szolgáló beruházásokat az Országos Beruházási Vállalat és a Projektmenedzsment Osztály koordinálja.

A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30. A részletek ezen a linken érhetők el.