Sat. Dec 2nd, 2023

Másodfokú havazási riasztás 5 megye hegyvidékére, elsőfokú, vegyes csapadékra vonatkozó riasztás 13 megyére

Másodfokú (narancssárga), havazásra vonatkozó riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 5 megyéjének hegyvidékére, illetve egy elsőfokú (sárga), vegyes csapadékra vonatkozót további 13 megyére.

A meteorológusok szerint hétfő este 6 órától kedd reggel 8 óráig sűrű havazás várható a Déli-Kárpátok 1700 méter fölötti régióiban, a szél is megerősödik, a széllökések meghaladhatják a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet, hóviharokat idézve elő, 50 méter alá csökkentve a látótávolságot. Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea és Gorj megye hegyvidéke fog naranccsárga jelzésű figyelmeztetés alatt állni.

Kedden, január 5-én is havazni fog a Déli-Kárpátokban és a Keleti- Kárpátokban, de sokkal kisebb mennyiségben.

Az ANM szerint ugyanakkor hétfő délután 2 órától szerda reggel 8 óráig országszerte esni fog az eső, Olténia nyugati és északi részében, Munténia északi felében és a Bánság déli részében a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40-60 litert is.

A hegyvidéken vegyes csapadék várható, a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban, 1700 méter fölött jelentős hótakaró rakódik le, a szél sebessége eléri a 60-80 kilométeres óránkénti sebességet.

A Keleti-Kárpátokban szintén megerősödik a szél, a széllökések sebessége eléri a 60-80 kilométert óránként, ugyanakkor a déli, keleti és középső országrészben helyenként szintén nagy szél várható, 45-55 kilométer/órás sebességű széllökésekkel.

Sárga jelzésű riasztás alatt fog állni Kovászna, Buzău, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Vâlcea, Argeş, Szeben, Fehér, Gorj, Hunyad, Mehedinţi és Krassó-Szörény megye.