Thu. Apr 18th, 2024

Márton-napi libaságok Zsobokon

Márton napját annak rendje és módja szerint ünnepeltük meg kisfalunkban. Az egynapos rendezvényre hetekkel azelőtt már izgatottan készültünk, mivel idén interkulturálisan közelítettük meg a témát. Célul tűztük ki, hogy a Márton napi hagyományt újjáélesztjük, a naphoz fűződő sajátos népszokásokat, jellegzetességeket, különös babonákat megidézzük. Figyelve arra, hogy Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a gazdag falatozás, vigasság megengedett, mi is közös ebéddel indítottuk rendezvényünket. A Bethesda Gyermekotthonban ínycsiklandozóan finom libalevest kanalaztunk, hiszen „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”.

Ezt követően csoportokban lámpásokat készítettünk, illetve olyan játékos feladatokat oldottunk, melyek középpontjában a liba áll. A kulcskompetenciákat fejlesztő tevékenységeken a diákok kitörő lelkesedéssel dolgoztak, észre sem véve, hogy éppen matekoznak, idegennyelven rejtvényt oldanak vagy éppen meteorológusként időjósok.

Az iskola udvara szürkületkor életre kelt, s míg mindenki megérkezett, a német gasztronómiai szokásokat követve jellegzetes Márton napi Weckmann süteményeket kínáltunk, melyet a diákokkal közösen készítettünk, mellé pedig forrócsokival melengettük lelkeinket.

Sötétedéskor elindultunk lampionjainkkal bejárni a falut, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson. A felvonulás során a faluban élő időseket is megajándékoztuk Weckmann finomsággal, ami egy édes tésztából készült ember alakú figura. Mellé a gyerekek saját lámpásaikat adományozták, s közben zengett ajkunkon:

Kicsi lámpásom fénye ma este úgy ragyog, mint odafenn éjjel a szikrázó csillagok.

Kicsi szívemben égnek reménynek lángjai, mert bajban a jóval vígaszt lehet nyújtani.”

Összességében csapatban dolgoztunk, süteményt készítettünk, libahúst ettünk, lámpás felvonulást tartottunk, jót tettünk egy olyan napon, melyen a hideg időjárást megtörte egy-egy napsugár, s az eseményektől a mi szívünk is átmelegedett, díszbe öltözött.

Köszönjük a Zsoboki Gimnáziumi Iskola pedagógusainak a program megvalósítását, a Bethesda Gyermekotthonnak pedig az anyagi támogatást.

Both Edina, némettanár

Gál-Iankó Kata, magyartanár