Fri. Jul 12th, 2024

„A szülő nő egy istennő, mert életet ad” – Várandóságról, kismamaságról beszélgettünk Török Melinda dúlával

Pedagógus, egészségügyi asszisztens, dúla, szoptatási szaktanácsadó, szociális munkás végzettsége van – de ha valaki megkérdezi, mivel foglalkozik, ki ő, egyszerűen annyit mond: Török Melinda, elsősorban feleség és két kamaszfiú édesanyja. Neve és munkája több száz várandós kismama és anyuka körében ismert, jelenleg családján kívül egy biztos pont van az életében, amire mindig vágyott: óvónő egy zilahi speciális iskolában. Vele beszélgettünk prenatális és perinatális témákról, anyaságról, munkájáról.

Temesváron született, kétéves korában költöztek szüleivel Zilahra, édesapja tanár volt, édesanyja mérőműszer-javító az egykori hőerőműnél (CET). „Mindig elhivatottságot éreztem a gyermekekkel való munka iránt, óvónő szerettem volna lenni – mesélte –, de nyolcadik osztály végén első voltam a vonal alatt, így nem jutottam be a pedagógiai líceumba. Humán tagozatra kerültem, de mindvégig az a gondolat vezetett, hogy segíteni akarok az embereken, ezért választottam a szociális munkás szakot, mert úgy éreztem, hogy általa fizikailag ott tudok lenni, ahol segíteni kell, és ahol krízishelyzetek lépnek fel”.

Szociális munkásként 2004–2011 között a szilágysomlyói és az egykori 13-as speciális iskolában dolgozott, majd 2012-ben létrehozta egy szilágysági üzletember támogatásával a Gyerekeink Egyesület – Szilágyság nevű szervezetet, amely Erdély-szerte 500 pelenkát ajándékozott a többgyermekes családoknak, a Nagycsaládban élni jó program keretében. Közel tíz év alatt óvodákat segítettek, játékokat és ruhacsomagot adományoztak, az iskolákban egészségügyi nevelést tartott. Erkeden szociális munkás volt az idősek napközi otthonában, tavaly novemberétől a zilahi Amelias-klinikán perinatális és szoptatási szaktanácsadó.

Az egyesületnél sok kismamával lépett kapcsolatba, akkor tapasztalta, hogy többnyire beszélgetésre, tanácsra van szükségük, ezért elvégezte a dúla (segítő asszonytárs – olyan, saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának – szerk. megj.) képzést, hogy segíthessen a terhesség és a gyermeknevelés idején. Magánszemélyként 2014–2017 között önkéntes volt a helyi kórház szülészetén, de mivel nem lehetett jelen a szülésen, elvégezte az egészségügyi asszisztens-képzést, a SAMAS Alapítvány segítségével pedig szoptatási és perinatális szaktanácsadó lett.

A várandóságról, kismamaságról részletesen a https://maszol.ro/eletmod/A-szulo-no-egy-istenno-mert-eletet-ad-Varandosagrol-kismamasagrol-beszelgettunk-Torok-Melinda-dulaval honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.