Mon. Jun 24th, 2024

Március 15-e Szilágynagyfaluban

Szilágynagyfaluban idén március 15-én 12,30-kor kezdődött az ünnepi megemlékezés a református templomban, ahol igét hirdetett Szőnyi Levente lelkipásztor. Igehirdetésében a 2Krónika 20,15 verse alapján arról szólt, hogy Isten minden olyan harcban mellénk áll, amely a szabadság, az egyenlőség és a testvériség – nemcsak polgári, hanem bibliai – eszméiről szólnak. Isten is azt akarja, hogy minden ember szabad legyen, egyenlő a másikkal és testvére a felebarátnak. Ez a harc nem ért véget, a márciusi ifjak tüzét ma nekünk kell továbbvinni, és keresztyéni értékek mellett, Istennel a szívünkben küzdenünk kell jogainkért.

Az igehirdetés után ünnepi beszédek következtek. Többek között a helyi polgármester és Szilágy megye tanácsának alelnöke, Szilágyi Róbert mondott ünnepi beszédet. Pop Imre megyegazda felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, s mivel a kultúrotthon felújítás alatt van, az idén a kulturális műsornak is a templom adott helyet.

Antal Tibor történelemtanár előadását követően a Petri Mór Technológiai Líceum diákjainak zenés, verses műsora következett. Felkészítőik: Orosz Gabriella magyartanárnő és Fekete István énektanár volt. Az együttlétet A Kéknefelejcs Multikulturális Társaság műsora zárta.

A templomból az ünneplők átvonultak a községi parkba, az I. és II. világháború hőseinek emlékművéhez, ahol koszorúzásra került sor. A megyei RMDSZ jóvoltából 300 kokárdát osztottak szét a szervezők.