Tue. Jun 18th, 2024

Már hat romániai megyében kötelező a védőmaszk használata

Eddig Galați, Iași, Vaslui, Suceava valamint Máramaros megyében rendelték el, hogy maszkot kell viselni nyilvános helyeken, a tömegközlekedésben, üzletekben vagy gyógyszertárakban. Mától pedig a Hunyad megyei Piski városában is kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata. Ennek érdekében a helyi önkormányzat családonként két textilmaszkot osztott ki. „Ezek moshatóak, és ki is lehet vasalni őket. Ezzel az intézkedéssel megelőzhetjük a betegség terjedését” – nyilatkozta Emil Rîșteiu, a város polgármestere, aki elmondta, hogy bármilyen sállal vagy anyaggal is el lehet takarni az arcot. Aki nem hord maszkot, annak 100 és 500 lej közötti bírságot szabhat ki a rendőrség vagy figyelmeztetésben részesítheti. A városvezető szerint eleinte figyelmezetéseket szabnak majd ki, hiszen az intézkedés célja nem a pénzbeli büntetés, hanem az intézkedés fontosságának a tudatosítása.

Raed Arafat belügyi államtitkár vasárnap közösségi oldalán a védőmaszk viselését szorgalmazta. A SMURD alapítója emlékeztetett, hogy kezdetben az volt a közvélekedés világszerte, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek szerinte részben a maszkhiány volt az oka, mert prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása. „Az utóbbi időben azonban – tekintve, hogy tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust – egyre több nemzetközi hatóság ajánlja, hogy mindenki viseljen védőmaszkot, ha nyilvános helyre megy. (…) Időbe telik, amíg ezt megszokjuk, de a tapasztalatok és a rendelkezésre álló információk alapján jó lenne, ha mielőbb elkezdenénk ezt alkalmazni, függetlenül attól, hogy esetleg kinevetnek vagy furcsán néznénk ki” – nyomatékosította. Arafat szerint a célnak megfelelnek a házi készítésű szövetmaszkok is.

„Nincs szükség egészségügyi maszkra ahhoz, hogy megvédjék magukat és másokat…, lehet improvizálni! Ha otthon készítenek maszkot, ne feledjék kimosni, amikor hazaérnek, majd vasalással fertőtleníteni” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Ludovic Orban kormányfő viszont ezzel ellentétesen nyilatkozott. Vasárnap este a Digi24-nek kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy az emberek házi készítésű, improvizált maszkokat hordjanak. Közölte: addig nem tenné kötelezővé az országban az arcletakarást nyilvános helyeken, amíg a Románia lakói nem tudnak “tisztességes áron” hozzájutni reális biztonságot nyújtó maszkokhoz.

Forrás: digi24.ro, maszol.ro