Thu. Apr 18th, 2024

Már be lehet iratkozni az előkészítő osztályba

Március 4-től kezdődően március 22-ig lehet beíratni a gyerekeket előkészítő osztályba. A beiratkozást kérvényező formanyomtatványt online (http://inscriere.edu.ro/) vagy a kiválasztott iskola titkárságán lehet kitölteni. Az iratkozás érvényesítése minden esetben személyesen történik a tanintézményekben hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Március 25-én egy számítógépes alkalmazás segítségével összesítik a benyújtott kéréseket, és először a körzeti iskolákat választó gyerekeket iskolázzák be.
Március 26-27-én a tanintézmények a megmaradt helyeket azok között osztják el, akik a lakcímük szerint nem abba a körzetbe tartoznak, de abba az iskolába szeretnék járatni gyereküket.
Március 28-án azokat a kisdiákokat iskolázzák be, akik helyhiány miatt nem jutottak be az elsőként választott iskolába, de szüleik megjelölték, hogy ez esetben igénylik a helyet a körzeti iskolában.
Március 29-én a tanintézmények és a megyei tanfelügyelőségek honlapján közzéteszik a beiskolázott gyerekek listáját, feltüntetik a szabad helyeket és a még beíratlan gyerekek névsorát is nyilvánosságra hozzák.
A beiratkozás második szakaszában a még beiskolázatlan gyerekek szülei újabb kérést töltenek ki és adnak le a kiválasztott iskolában április 2–8. között.
Április 8–10. között az iskolák az általános és a speciális megkülönböztető kritériumok alapján iskolázzák be a megmaradt helyekre a kisdiákokat.
Április 11-én a tanintézményekben kifüggesztik a beiskolázott gyerekek végleges névsorát.
Április 12–19. között a megyei tanfelügyelőségek központosítják és megoldják a beiskolázatlan gyerekek ügyét.
Az oktatási minisztérium hangsúlyozza, hogy legalább annyi hely van az állami tanintézmények előkészítő osztályaiban, mint ahány iskolaköteles és a pszichoszomatikus felmérés alapján iskolaérett gyerek.