Thu. Jun 8th, 2023

Május 2-ig jelentkezhetnek ösztöndíjra a külföldi egyetemeken tanuló diákok

Havi 1200 és 2000 euró közötti támogatásban részesülhetnek a külföldi egyetemeken mesteri, doktori, posztdoktori vagy kutatásban részvevő hallgatók. AZ RMDSZ számára kiemelten fontos az oktatás, éppen ezért kormányzati munkánk során is fokozottan figyelünk arra, hogy minél több romániai magyar diák vehessen részt a legkorszerűbb képzéseken, illetve kutatásokban. Jó hír pedig, hogy ezúttal ehhez komoly anyagit támogatást nyújtunk.

A hallgatók rendkívüli tudásra és tapasztalatra tehetnek szert ezeken a képzéseken. Mi azt szeretnénk, ha a romániai magyar fiatalok minél nagyobb számban használnák ki ezt a lehetőséget és a külföldön megszerzett tudásukat itthon kamatoztatnák” – fogalmazott Kallós Zoltán oktatási államtitkár.

Egy hallgató legtöbb 10 hónapig részesülhet a támogatásban. Az Oktatási Minisztérium 40 országban, összesen 540 hónapnyi ösztöndíjat támogat, melyek értéke országonként változik. 

  • 1200 eurót kaphatnak a hallgatók, ha MagyarországonBulgáriábanSzerbiábanSzlovéniábanSzlovákiábanIndiában vagy Törökországban,
  • 1400 eurót, ha AlbániábanHongkongbanMexikóban vagy Csehországban,
  • 1500 eurót, ha HorvátországbanEgyiptombanÉsztországbanOlaszországbanGörögországban, Új-Zélandon vagy Portugáliában,
  • 1600 eurót, ha CiprusonMarokkóban vagy Spanyolországban,
  • 1800 eurót, ha AusztriábanAusztráliábanBelgiumbanDániábanFranciaországbanNémetországbanJapánban, Nagy-Britanniában vagy Hollandiában,
  • 2000 eurót, ha KanadábanDél-KoreábanSvájcbanFinnországbanÍrországbanLuxemburgbanNorvégiábanSzingapúrbanSvédországban vagy az Egyesült Államokban tanulnak.

A pénzt a tandíj fedezésére, a szállás, illetve étkezés költségeire, valamint évi egy repülőjegyre fordíthatják az ösztöndíjban részesülők.

A jelentkezők május 2-ig jelentkezhetnek online a dosare.candidatura@roburse.ro e-mailcímen, postán vagy személyesen a kitöltött formanyomtatványukkal, motivációs levelükkel, előző tanulmányaikat, illetve a külföldi egyetemre való felvételit igazoló iratcsomóikkal a Hitel és Tanulmányi Ösztöndíj Ügynökségnél.

A támogatott szakterületek listája, illetve az ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatos részleteket itt találják: https://bit.ly/3Z1HnNF