Wed. May 29th, 2024

Május 15-étől vészhelyzet váltja fel a szükségállapotot

Május 15-e után vészhelyzet váltja fel a jelenleg érvényben lévő szükségállapotot – mondta hétfőn Klaus Iohannis államfő.

,,A szükségállapotot nem hosszabbítjuk meg, nem fogok újabb elnöki rendeletet kiadni a szükségállapot meghosszabbítására. Május 14-e lesz a szükségállapot utolsó napja. Május 15-étől a járvány féken tartása érdekében vészhelyzetet hirdetünk. Ezt külön törvény szabályozza, amely előírja, miként kell eljárni járvány esetén” – mondta a Cotroceni-palotában az államfő.

Az elnök leszögezte, még nem ért véget a járvány, továbbra is több mint 300 új megbetegedést jegyeznek naponta, ,,de egy adott pillanatban tovább kell lépni“, és szervezési szempontból a szükségállapotról vészhelyzetre való átállás is ennek a folyamatnak a része.

Az államfő ismét felelős magatartásra szólította fel az embereket.

,,Függetlenül attól, hogy mit hallanak a televízióban, senki nem tudja, meddig tart ez a járvány, és rajtunk múlik, hogy az országban jól vagy kevésbé jól kezeljük a helyzetet. Én nagyon szeretném, ha együtt ellenőrzés alatt tudnánk tartani, ezért be kell tartanunk a hatóságok utasításait” – fogalmazott.

agerpres.ro