Tue. Jul 16th, 2024

Lengyelország élen jár az európai pénzek lehívása terén

„Sok eltérést találtunk a hazai és a lengyel törvénykezés között, részben ezzel is magyarázható, hogy míg Lengyelországban 100 százalékos az európai pénzek lehívása, addig Romániában ez csak 60 százalék. Nyilvánvaló, hogy céljaink közt szerepel az ide vonatkozó szabályozások módosítása, mert az a célunk, hogy a hazai közösségek szempontjából a következő öt évben az európai pénzek lehívása nagyobb arányba történjen” – ismertette a képviselő.

A lengyel parlament (Szejm) meghívására október 11-14 között eredményes látogatáson vett rész egy ötfős hazai parlamenti delegáció, köztük Seres Dénes parlamenti képviselő is, aki elmondta, a házigazdák hasznos találkozókat rendeztek, ami által betekinthettek a lengyel közigazgatás területi átszervezésébe, az európai pénzek közel 100 százalékos lehívásába, ami nagyrészt megmutatkozik a helyi közösségek fejlődésében, és áttekinthették az európai pénzek lehívására vonatkozó törvénykezést.

Sikeres volt a találkozó a munkaügyi és népjóléti minisztérium vezetőjével is, aki ismertette a gyermekneveléssel, családtámogatással kapcsolatos határozatokat, amelyek e téren náluk nagyon hatékonyak. A képviselők megtekintették egy község általános működését, amely kisebb eltérések ellenére hasonlít a hazaihoz.

-Meglepő volt, hogy miközben az energiaválságról tárgyaltunk, a Vistula partján szénnel működő energiafejlesztő kombinátot láttunk. Nagyon eredményes volt a tárgyalás a Szejm marsalljával, Elżbieta Witek-kel, és amint a beszélgetésből kiszűrődött, tiszteli a magyarokat. Jó tapasztalat volt az ott töltött idő, reméljük, hogy az ott hatékonyan működő intézkedések egy részét beiktatjuk a román törvénykezésbe – tette hozzá Seres Dénes képviselő.