Thu. Jun 20th, 2024

L. Orban: A teherautó-sofőrök esetében az elkülönítés hazatértüktől a következő fuvarig tart

A teherautó-sofőrök elkülönítése az országba érkezésüktől a következő fuvarig tart – pontosította a vasárnap este ismertetett négyes számú katonai rendelet egyik előírását Ludovic Orban miniszterelnök.

A hétfői kormányülés elején Orban leszögezte, a külföldi útról hazatért kamionsofőröknek csak a következő fuvarig kell elkülönítésbe vonulniuk.

,,Ez lehet egy nap, két nap, három nap, de nem 14 nap, ahogyan azt tévesen ismertették” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a rendelet nem 14 napos, hanem legtöbb 14 napig terjedő elkülönítést ír elő esetükben.

A kormányfő emlékeztetett, a 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjei három megoldás közül választhatnak: vagy a munkáltatójuk biztosít helyiséget számukra, ahol legtöbb 14 napra elszigetelhetik magukat, vagy családjukkal együtt otthoni karanténba vonulnak, vagy a megyében rendelkezésre álló valamely karanténközpontban különítik el őket.

,,Ismétlem, a sofőrt semmi nem akadályozza meg abban, hogy újabb fuvart vállaljon. Útnak indulhat azonnal vagy két, három, négy nap elteltével, ahogy azt a cég rendelései megkövetelik” – nyomatékosította.

Ludovic Orban rámutatott, a kormány azért vezetett be külön szabályokat az áruszállítók esetében, mert az ágazat létfontosságú a gazdaság működésben tartása szempontjából.

agerpres.ro