Mon. Oct 2nd, 2023

L. Bode: 15 vagy 30 napra felfüggesztik a járványvédelmi szabályokat ismételten megszegő cégek tevékenységét

Tizenöt vagy harminc napra felfüggesztik azon gazdasági szereplők tevékenységét, amelyek a rájuk kiszabott bírság ellenére sem tartják be a járványvédelmi szabályokat. Az erről szóló törvénytervezetet első olvasatban már elfogadta a kormány csütörtök esti ülésén.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülést követő nyilatkozatában rámutatott, a 2020/55-ös törvény jelenlegi formájában pénzbírságot ír elő azokra az esetekre, amikor egy cég nem tartja be a védelmi intézkedéseket. A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak vállalkozások, amelyek inkább többször is kifizetik a büntetést, mert ez elenyésző ahhoz a profithoz képest, amelyre a betiltott tevékenység folytatásával szert tesznek. Ezért terjesztették elő a törvénymódosítást, amely szerint ismételt szabályszegés esetén járulékos szankcióként elrendelik a cég tevékenységének felfüggesztését 15 vagy 30 napra.

A tárcavezető hangsúlyozta, a tervezet értelmében ilyen esetekben jó látható helyen feltüntetik, hogy ,,a helyiség ideiglenesen bezárt a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések be nem tartása miatt“, és megjelölik a pontos dátumot, ameddig a büntetés érvényes. A bezárt helyiség bejáratát a hatóságok lepecsételik, ennek eltávolítása esetén zártörés bűntette miatt vonható felelősségre az elkövető.

Lucian Bode kiemelte, a tervezetet egyelőre első olvasatban tárgyalta a kormány, jövő heti ülésén azonban várhatóan elfogadja a kabinet, majd a parlamentbe kerül.

agerpres.ro