Mon. Aug 15th, 2022

Kreatív élménytábor Szilágyfőkeresztúron

2022. július 4-10 között került megrendezésre Szilágyfőkeresztúron a Communitas Alapítvány támogatásával megrendezett Kreatív élménytábor, a TÜSKEVÁR EGYESÜLET szervezésében.

A program célja a hagyományismereti foglalkozások köré épülő közösség létrehozása volt, a tevékenységeink eredményei révén. A közösségfejlesztésen belül, célunk volt a népi mesterségek elsajátításának ösztönzése, régi, elfeledett népi játékok felelevenítése. Célcsoportunk a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek korcsoportja, nem csak helyi, hanem községszinten is. Az egyhetes tábori tevékenységeink magukba foglalták úgy a kézműves foglalkozásokat, mint a csapatjátékokat, versenyeket, népi játékokat, ismeretterjesztő programokat, interaktív elsősegélynyújtás. Nem utolsó sorban teret adtunk egy festménykiállításnak is. A festmények, az egyesületünk előző évi sikeres tevékenységeinek a gyümölcse. A kézműves foglalkozások magukba foglalták a gyertyaöntést, agyagozást, gyöngyfűzést, üvegfestést, mézeskalács díszítést, kürtős kalács készítést is. A népi játékok és a múzeumpedagógia segítséget nyújtottak az ünnepkörök szokásvilágának megismerésében, betekintést nyerhettünk a hagyományos népi kultúránkba. A csapatjátékok és versenyek nagyon tág köre várt a résztvevőkre, alátámasztva a sport és a rendszeres mozgás fontosságát. A vasárnapi, táborzáró Családi nap újra összehozta a községünk apraja-nagyját, az igény nagyon nagy az ilyenszerű együttlétekre, mivel az elmúlt két év pandémiája negatívan érintette a közösségi életet.

Célunk volt kütyümentesíteni pár órát a napból ezen hétnek a folyamán, kiszakítani a gyermekeket és a fiatalokat az internet virtuális világából, a jelent pedig színesebbé varázsolni a hagyományaink öröksége révén. Mert magyar hagyományainkkal oktatunk, nevelünk, fejlesztünk!

Huszár Klára