Fri. Jul 12th, 2024

Idén is táboroztak a krasznai diákszínjátszók

Táborzáró gálaelőadást tartottak vasárnap délután 17 órától a krasznai Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a résztvevő diákok bemutathatták szüleiknek, hozzátartozóiknak, barátaiknak és az érdeklődő színházrajongóknak mindazt, amit egy hét alatt elsajátítottak.

Július 11-17. között szervezték meg Csizérben a Krasznai Diákszínjátszó tábort.  A 13 éves múltra visszatekintő rendezvény azért is nevezhető rendkívülinek, mert az egy hét alatt nem csupán a játszásé, ismerkedésé, összekovácsolódásé volt a főszerep, hanem embertpróbáló komoly munka zajlott. A gyöngyfűzés, beszédtechnika, színésztréning, az esténkénti improvizációs játékok és tábortűz mellett sikerült egy jelenetet és egy nagyobb lélegzetvételű darabot is feldolgozni, majd a gálán bemutatni: Tomcsa Sándor Egy próba, illetve Tasnádi István Világjobbítók című színműve örvendeztette meg a résztvevőket. Mindkét művet Varga Sándor, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze rendezte színpadra, aki idén is a tábor szakmai- és művészeti vezetője volt, sőt előző évekhez hasonlóan elhozta magával 14 éves fiát, Örsit is, aki erősítette az ifjú csapatot.

A prózai darabokat megelőzően három szavalatot is meghallgathatott a nagyérdemű: Szabó Lőrinc Súlyos felhők című komoly hangvételű költeményét Papp Alexandra adta elő, amit  a jókedv és humor megtestesítője, Romhányi József A bölcs bagoly című vidám verse követett Kovács Kata előadásában, majd Boros Sára tolmácsolásában Horváth Piroska Facebook és társai című különösen aktuális versét hallhatta a közönség. A szavalókat Ozsváth Ilona tanárnő, a tábor mindenkori házigazdája készítette fel. A gyerekeknek négy nap állt a rendelkezésükre, hogy az összeolvasó próbáktól a bemutatóig összeálljanak a jelenetek. Ugyanez a folyamat a színházaknál több hetes, vagy akár hónapos próbafolyamatot ölel fel. Az eredetileg három órás darabot sikerült úgy összefoglalni, hogy az esszenciája és teljes mondanivalója megmaradjon egy órába sűrítve. Az sem elhanyagolható tény, hogy a 18 fős csapatban nyolc gyerek teljesen kezdőként most először vett részt ilyen táborban, de ez a végeredményen nem volt látható.

A tábor résztvevői nem csupán a színházi készségeiket fejleszthették, hanem betekintést nyerhettek a színészmesterség világába, ennek sajátosságaiba, ugyanakkor gyakorlatot szerezhettek a színpadi mozgás, beszédkészség-, kommunikációfejlesztés terén is. A cél nem az, hogy a gyerekekből színészek váljanak, hanem az, hogy színházkedvelő, és színházértő, műkedvelő felnőttekké cseperedjenek.

Az est végén Ozsváth Ilona tanárnő a Tinikomédiások segítségével okleveleket és a hála virágait osztották szét mindazoknak, akik lelkesen hozzájárultak a tábor létrejöttéhez. Az idei tábor megszervezéséhez a színjátszók támogatást kaptak a helyi önkormányzat- és Kovács István polgármester mellett a Cserey-Goga Technológiai Líceumtól, a Vincze ÁBC-től, a Filia Three méhészüzlettől, a Pagicom trafiktól, a Remedium gyógyszertártól, az Anna Virágüzlettől, a Fritz Markettől és nem utolsó sorban köszönet illetti az étkeztetésben, főzésben résztvevő lelkes hozzátartozókat Dimény Klárát és Nyeste Klárát.

Oláh Tünde