Wed. Sep 27th, 2023

Krasznai diák a Jogi ki mit tud? verseny győztese

A Jogaink egyesület idén is megszervezte a középiskolás diákok számára a Jogi ki mit tud? versenyt, ami idén is online zajlott a kialakult járványügyi helyzet miatt. A versenyre október 31-ig lehetett jelentkezni, a feladatokat november 1-14 között kellett megoldják a jog iránt érdeklődő fiatalok.

A 88 jelentkezőből három versenyző képviselte Szilágy megyét: a zilahi Boda Edina, a Silvania Főgimnázium XII-es diákja, a szilágypaniti XI-es Gál Dóra, aki ugyancsak a Silvania Főgimnáziumban tanul, valamint a Krasznai Cserey-Goga Technológiai Líceum X-es diákja Sólyom Noémi. Őket Katona Ibolya SZIT elnök, jogász készítette fel. A kitartó munkának, tanulásnak meg lett az eredménye, Sólyom Noémi első helyezést ért el a vetélkedőn.

,,Második alkalommal vettem részt a Jogi ki mit tud?-on. Belegondolva, az idei feladatlap talán még jobban elnyerte a tetszésem, mint a múlt évi. Kreatív, változatos és adott esetben igencsak elgondolkodtató kérdésekre kellett választ adni. Különösen tetszett a versenyben, hogy nem mindig az számított, mennyire ismerjük a jogot, hanem a bele fektetett idő, az utánanézés, emellett a kreatív megoldások. Különböző témákban keresgéltem, s eközben sok új információt tudtam meg, például az angolszász és a kontinentális jogrendszer között levő különbségekről. Az utolsó feladat egy jogi eset volt, ahol az adott eset kimenetele rajtunk állt, versenyzőkön. Többek között a feladatlapon szerepelt még igaz-hamis és karikázós feladat. Szerintem sikerült elég sokat tanulnom, és jobban belelátnom a jog világába. Mindenképp megéri résztvenni a versenyen, hiszen a tanultaknak majd hasznát vehetjük az életben” – ismertette Sólyom Noémi.