Thu. Apr 18th, 2024

Közvitára bocsátotta a belügyminisztérium az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását előíró jogszabályt

Közvitára bocsátotta kedden a belügyminisztérium az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását előíró kormányrendelet tervezetét – tájékoztat a belügyi tárca közleménye.

A dokumentum szerint az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik.

Az új dokumentum teljesíti az Európában érvényes és előírt biztonsági normákat.

A régi igazolványokhoz képest (amelyeket 1997 óta állítanak ki), az újaknak egészen más lesz a gyártási technológiája, új grafikai biztonsági elemeket tartalmaznak, és nem utolsó sorban rendelkezni fognak az elektronikus adathordozók által nyújtott informatikai védelemmel – részletezi a közlemény.

Az új személyi igazolvánnyal a román állampolgárok online kapcsolatba léphetnek a közigazgatási hatóságokkal és hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak Romániában vagy az országon kívül.

Mivel a személyazonosságot az elektronikus aláíráshoz hasonló mechanizmusok igazolják, nem lesz már szükség az állampolgár fizikai jelenlétére a hivatalban, mert távolról hozzáférhet szolgáltatásokhoz, például jármű regisztrálásához, erkölcsi igazolvány megszerzéséhez, értesítésekhez, engedélyekhez vagy egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumokhoz, benyújthatja a törvény által előírt személyes nyilatkozatokat, stb.

Az új elektronikus személyazonosító egészségügyi kártyaként is működik.

,,Az elektronikus személyazonosító okmányt 12 éves korban állítják ki, vagy adott esetben – a szülők vagy a törvényes képviselők kérésére – ezen életkor alatt. A dokumentumot a külföldön élő román állampolgárok is birtokolhatják és használhatják” – jegyzi meg a közlemény.

Azoknak, akik nem akarnak elektronikus dokumentumot, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Az új személyazonosító okmányokat központosítva, az Imprimeria Naţională készíti el.

Az érdekeltek tíz naptári napon belül küldhetik el véleményüket, javaslataikat a dgj_transparenta@mai.gov.ro címre.