Tue. May 28th, 2024

Közösen és összefogással többet tudnánk tenni a közösségünkért

Több mind tíz éve hűséges tagja az RMDSZ szilágysomlyói szervezetének Papp Zsolt, helyi és körzeti RMDSZ elnök. Szilágysomlyón született, itt nőtt fel, tanulmányai elvégzése után ide tért vissza feleségével, és alapított családot. Két gyerek édesapja, aki fontosnak tartja a gyerekeivel töltött nemcsak mennyiségi, hanem minőségi időt is.

Jelenleg a Drum Costruct KFT-nél is dolgozik. 2008-tól saját tanácsadói céget alapított, ezáltal számos vállalkozás és közintézmény tűzvédelmi, munkavédelmi és/vagy környezetvédelmi feladatainak teljes körű ellátását biztosítja.

 

– Nagyon fiatalon, az egyetemi évek után, iratkoztál be a helyi RMDSZ-be. Informatikusként, közgazdászként, mi ösztönzött, hogy belépj a szervezetbe, esetleg szereztél-e már Kolozsváron e téren tapasztalatot?

– Az egyetemi évek alatt nem volt lehetőségem tapasztalatot szerezni a politika terén, de abban az időben többször látogattam el Székelyföldre, feleségemnek köszönhetően, aki odavalósi, és ott azt tapasztaltam, hogy az emberek figyelnek és ügyelnek egymásra, a magyar számíthat a magyarra. Talán az ott látott és átélt dolgok vezettek oda, hogy jobban odafigyeljek a magyarságot érintő dolgokra, problémákra, és ez ösztönzött arra, hogy visszatérve a szülővárosomba, képviseljem a szervezeten keresztül a helyi magyarokat, felvállaljam a közösségünk jogainak érvényesítését, mert gyakran csak egymásra számíthatunk.

 

– Néhány év után megválasztottak a Szilágy megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, a SZIT alelnökévé. Hogyan tekintesz vissza az akkori évekre?

Annak idején Máté Józseffel és Víg Szabó Leventével azt terveztük, hogy a Szilágy megyei fiatalságot be kell vonni a politikai életbe, motiválni kell őket, és általuk színessé tenni az RMDSZ-t, mert azt tapasztaltuk, hogy az ifjúság segítőkész, lehet rá számítani, mozgósítani lehet őket, csak szükségük van egy védőszárnyra, ami akkor az RMDSZ, azon belül pedig a SZIT volt.

Részt vettem az első „YOUTHFEST”-ek megszervezésében, de úgy éreztem, hogy ennél többre vagyok hivatva, ezért komolyabb, felelősségteljesebb kihívásra vágytam, amit akkor a munkámban és az aktívabb szerepvállalásban találtam meg.

 

– Több mint 10 éve a helyi képviselők tanácsának, a HKT-nak is tagja vagy, három éve pedig az RMDSZ szilágysomlyói szervezetének és körzetének az elnöke. Milyen tervekkel vetted át akkor ezt a tisztséget? Mit sikerült megvalósítani? Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Sok tervem volt és van még! Először is, mindenki számára elérhetővé akartam tenni – és még máig is ezen munkálkodom – a szövetséget. Olyan helyi RMDSZ szervezetet akarok létrehozni, ahol a kor nem érdem, hanem állapot. Én nem éreztem magam soha öregnek vagy fiatalnak, ha ezt mindenki megértené, és félretenné a sértődéseit, akkor eredményesebbek lennénk. Bebizonyosodott, hogy tudunk együtt majálisozni vagy épp bulizni a Szüreti bálon. Azt szeretném elérni, hogy hétköznap is számíthassunk egymásra. Ahogy magamat ismerem, mindig meg fogom próbálni, és ki fogom hozni minden helyzetből a maximumot a jövőre nézve is.

Úgy érzem, az elmúlt időszakban a testvérvárosokkal sikerült jó viszonyt ápolni, új kapcsolatot építtettem ki több lengyel várossal, lengyel barátaink már sokadjára térnek vissza Báthory István szülővárosába és mindig megcsodálják környékünket is. Remélem, a kapcsolatok révén, majd lesz olyan valaki a közeljövőben, aki befektetői szándékkal is eljön hozzánk.

Szoros viszonyt akarok kialakítani az egyházakkal, és erre mi sem jobb példa, mint az „I. Családi Advent” című rendezvényünk, amely nagy siker volt, és remélem jövőre lesz folytatása.

Szeretném, ha a jövőben is közösen tudnánk majd programokat szervezni a Báthory István Alapítvánnyal, az EMKE-vel, egyházakkal, líceumokkal, 16-os Számú Báthory István Cserkész-csapattal, Báthori István Általános Iskolával, számos szervezettel és magánszemélyekkel is.

Egyúttal el kell mondanom, hogy szimpatizálom, és büszke vagyok a Szederinda citeracsoportunkra, a Játékakadémiára, cserkészeinkre, énekeseinkre, néptáncosainkra, zenészeinkre és mindenkire, aki tesz valamit közösségünkért.

 

– Hogyan lehetne az egyre fogyatkozó szilágysomlyói magyarságot összefogni?

– Remélem, hogy kemény munkával, választóinkat felkeresve, meghallgatva, és főleg együtt és közösen, sikerül a jövőben ismét összekovácsolnunk napról-napra csökkenő közösségünket.

 

– A szervezetben való több évnyi aktív tevékenykedésed után, az idén jelöltetted magad megyei tanácsosnak…

– Miután megválasztottak helyi RMDSZ elnöknek, és az emberek látták, hogy a helyi szervezet elindult a fejlődés útján, nagyon sok barátom és ismerősöm azt javasolta, hogy jelentkezzek megyei tanácsosnak, hiszen munkám során eljutok a megye minden sarkába, beszélgetek az emberekkel, tudom, milyen nehézségekkel küzdenek, gyakran segítek is a problémájukon, de úgy érzem, hogy megyei tanácsosként sokkal többet tudnék tenni értük és az adott közösségért.

Remélem, elnyerem majd a körzet bizalmát, és nem fogok csalódást okozni a jövőben, hiszen be szeretném bizonyítani, hogy Szilágysomlyó körzete egy erős, komoly, nem elhanyagolható közösség, és az itt élő magyarokra mindig lehet számítani, főleg, ha megyei szinten is képviselve vannak, és megkapnak minden lehetséges támogatást.

Az a célom, hogy hasznára legyek az embereknek, és úgy érzem, hogy az élet ezt nekem mindig meghálálja valamilyen szinten, és én ebből merítek erőt.

Kulcsár Mária