Wed. Sep 27th, 2023

Közel 1,9 milliárd lej többletköltséget hagyott jóvá idén a helyi beruházások befejezésére a fejlesztési minisztérium

A helyi közösségek építkezéseit, a települések fejlődését támogatjuk. Összesen 1.101 önkormányzatnak utal ki a minisztérium, az eredetileg jóváhagyott finanszírozáson kívül, 1,9 milliárd lej többletköltséget a Helyi Fejlesztések Országos Programján keresztül finanszírozott beruházásokra. A szatmárnémeti Szamoshíd finanszírozását például megkétszerezte a minisztérium”– jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium javaslatára, többletköltséget hagyott jóvá tavaly decemberben a kormány a Helyi Fejlesztések Országos Programjának első szakaszán keresztül finanszírozott beruházásokra (PNDL 1), a nyár folyamán pedig a második szakaszban (PNDL 2) támogatott befektetésekre, emlékeztetett a miniszter.

Az önkormányzatok a megdrágult építkezési alapanyagok és megemelkedett bérek költségeinek fedezésére kérhették a többletfinanszírozást, amelyre azért volt szükség, – tette hozzá a miniszter -, mert különben azok a beruházások, ahol már kifizették az építkezés egy részét, leállhattak volna, az önkormányzatokat pedig a kiutalt támogatás visszafizetésére kötelezi a törvény. Ez a kisebb önkormányzatokat a csőd szélére sodorhatta volna.

1.101 önkormányzat részesül összesen 1,9 milliárd lej többletfinanszírozásban, több mint 1,8 milliárd lejt a második szakaszban támogatott beruházások kifizetésére utal a szaktárca 986 önkormányzatnak, további 115 önkormányzatnak pedig 48 millió lejt a helyi fejlesztések első szakaszában finanszírozott befektetésekre.