Thu. Feb 29th, 2024

Koronavírus/A. Rafila: A betegség nem érintés, hanem cseppfertőzés útján terjed

Az új koronavírus nem érintéssel, hanem cseppfertőzés útján terjed – közölte csütörtökön Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, hozzátéve: nincs specifikus kezelés ilyen esetekre.

,,Nincs specifikus kezelés, tüneti kezelést alkalmaznak, azaz a lázat, a fejfájást és más tüneteket kezelnek. Így járnak el a betegség enyhe vagy közepes lefolyása esetében. Ha bonyolult esetek fordulnak elő, akkor intenzív terápiás intézkedéseket léptetnek érvénybe, de itt nem erről van szó” – magyarázta Alexandru Rafila.

A szakember azt mondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a pácienssel történő közvetlen kapcsolat esetén.

,,A közvetlen kapcsolat azt jelenti, hogy szoros kapcsolatba kerülünk egy fertőzött személlyel. A betegség nem érintés útján terjed, hanem cseppfertőzéssel, ami érintést is jelenthet, amennyiben kezünkkel hozzáérünk olyan felülethez, amely a betegtől származó váladékkal fertőződött. (…) Vírushordozók nincsenek, vannak fertőzött és nem fertőzött emberek” – mondta az orvos.

Arra a hírre reagálva, miszerint az orvostanhallgatók nem akarnának bemenni a Matei Balş Intézetbe, azt mondta: ez nem lenne ,,korrekt magatartás”, hiszen ha orvosi egyetemre járnak, ezek a fiatalok orvosok akarnak lenni, márpedig ez azzal jár, hogy beteg embereket fognak kezelni, beleértve olyanokat is, akiknek ragályos betegségük van.

agerpres.ro