Mon. Oct 2nd, 2023

Környezetvédelmi finanszírozási programokat ismertetett polgármesterekkel Tánczos Barna

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Ionuț Sorin Banciu környezetvédelmi államtitkár és Tóga István, a Környezetvédelmi Alap elnökének társaságában április 27-én egymást követő találkozókon vett részt a Romániai Városok Egyesületének, a Romániai Municípiumok Egyesületének és a Romániai Községek Egyesületének képviselőivel. A találkozókon a miniszter bemutatta a polgármestereknek a közigazgatási-területi egységeket érintő támogatási lehetőségeket, amelyeket a Környezetvédelmi Alap és a Helyreállítási Alap költségvetéséből finanszíroznak.

Örömmel tölt el a helyi hatóságok által tanúsított érdeklődés és nyitottság a természetvédelmi infrastruktúrát célzó beruházások iránt, és biztosítom a polgármestereket arról, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium megbízható partner lesz ezeknek a projekteknek a megvalósításában. Idén – a társadalom igényeihez igazodva – új programokat is meghirdetünk mind országos, mind pedig helyi szinten. Azért, hogy minél hatékonyabban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló keretet, javasoltuk, hogy a polgármestereket közvetlenül vonjuk be a támogatási útmutatók szerkesztésébe, amit el is fogadtak. Így akarjuk csökkenteni a bürokratikus eljárásokra fordított időt, hogy nagyobb hangsúlyt fektethessünk a kivitelezésre” – jelentette ki Tánczos Barna miniszter.

A bemutató tárgyát képezte a Környezetvédelmi Alap 15 programja, amely a helyi hatóságokat célozza, valamint az újonnan elindított támogatási projektek is:

  • Helyi szelektív hulladéklerakó rendszerek – automatizált gyűjtőpontok, ideiglenes hulladéklerakók, szelektív hulladékszigetek urbánus közegben, integrált hulladékkezelő központok, nem EU-konform hulladéklerakók bezárása (2021-es költségvetés: 1,75 milliárd lej);
  • A középületek energiahatékonyságának növelését célzó program (2021-es költségvetés: 1,4 milliárd lej);
  • Töltőállomások elhelyezése elektromos autók számára a municípiumokban, városokban és üdülőhelyeken (2021-es költségvetés: 500 millió lej);
  • A fűtési rendszerek korszerűsítésére, rehabilitálására, átszervezésére, kiterjesztésére, központosítására irányuló program (2021-es költségvetés: 100 millió lej a Környezetvédelmi Alap keretéből, 400 millió lej a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium költségvetéséből);
  • Környezetbarát iskolai szállítás (2021-es költségvetés: 600 millió lej).

Mindezek mellett a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium régebbi, idén is meghirdetett programjai is szóba kerültek, amelyeket a Környezetvédelmi Alap bonyolít le: a klasszikus roncsautóprogram, a roncsautóprogram plusz, a bicikliutak infrastruktúrája, az elhanyagolt területek erdősítése, fotovoltaikus rendszerek kiépítése az elszigetelt háztartásokban, ökologikus közvilágítás.

Ugyanakkor Tánczos Barna miniszter ismertette azt a három pillért is, amelyek mentén a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv környezetvédelmi beruházásaira tesz javaslatot:

  • A víz- és csatornahálózat fejlesztése;
  • Az erdős területek kiterjesztése és a biológiai sokféleség megőrzése;
  • Hulladékgazdálkodás, szelektív hulladékgyűjtés és körforgásos gazdaság.

A találkozók napirendi pontján volt továbbá a Környezetvédelmi Őrség és a közigazgatási-területi egységek közti együttműködés is az illegális hulladéktárolás felszámolása és megfékezése érdekében.

Végül, de nem utolsósorban, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a jelenlévőknek azt is vázolta, hogy a helyi önkormányzatok szintjén milyen intézkedéseket lehet hozni, amelyek a Zöld Péntek kezdeményezéshez kapcsolódnak, amelynek célja környezetbarát közlekedésre ösztönözni a lakosságot legalább péntekenként azért, hogy csökkentsük a légszennyezettséget. A Zöld Péntek program célja felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos közlekedésre. A kampány hatására az év végére várhatóan négyből legalább három alkalmazott gyalog, kerékpárral, (elektromos) rollerrel vagy tömegközlekedéssel fog péntekenként munkába járni, és a héten legalább egy nap nemet mond majd az autójának.

rmdsz.ro