Wed. Mar 22nd, 2023

Kolozsvári Magyar Napok – programtervezet – Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

AUGUSZTUS 15., HÉTFŐ

15.00 óra: Fényképkiállítás A szecesszió Kolozsváron címmel

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

A Kolozsvár Társaság A szecesszió Kolozsváron címmel állítja ki László Miklós fényképkiállítását. A kiállítás kurátora Horváth László.

16.00 óra Magyar katolikus jelenlét a világban kiállításmegnyitó

Helyszín: Szent Mihály templom tornya

A kiállítást megnyitja: Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai szakértője.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) alkalmából 10 roll-up-ból álló tablókiállításon mutatja be, mivel tudta gazdagítani a magyarság az egyetemes katolicizmust, miként kapcsolódik a magyarság a katolikus egyházi intézmények, illetve személyiségek révén a világ számos térségéhez és népéhez.

17.00 óra: Kerekasztal-beszélgetés – A vallási turizmus lehetőségei és elvei

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai szakértője, Szontágh Szabolcs, a Nemzeti Vallásturizmus Tanácsának főtitkára, Küsmődi Attila, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, Lakatos Balla Attila, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség gyűjteményvezetője.

A beszélgetés moderátora: Koncz Attila televíziós szerkesztő.

Pár perces nyári hűsölés egy Balaton-parti templomban, csoportos körutazás Izraelben, több hetes egyéni gyalogtúra a Mária-úton. A nyilvánvaló különbségek ellenére ez mind vallási turizmus, bizonyítva, hogy mennyire szerteágazó a terület. A sokféleséghez napjainkban egyszerre párosul dinamizmus és kísérletezőkedv, hiszen egyre többen ébrednek rá, hogy van keresnivalójuk ebben a szolgáltatási ágban. De hogyan lehet hatékonyan bekapcsolódni a vendégfogadásba? Mire van szükségük a reménybeli turistáknak? És hogyan lehet összeegyeztetni a gyakorlati és spirituális szempontokat? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a beszélgetésben, vendégeinknek köszönhetően nemzetközi, magyarországi és erdélyi körülmények között egyaránt.

21.00 Georg Büchner: Woyzeck elődásának filmbemutatója és kerekasztal-beszélgetés

Helyszín: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem aulája

A Woyzeck előadásának filmbemutatója és kerekasztal-beszélgetés ifj. Vidnyánszky Attilával, az előadás rendezőjével és az előadás színészeivel.

A beszélgetés moderátora: Visky András dramaturg, rendező.

A korhatáros film megtekintését csak 16 éven felülieknek ajánljuk!

AUGUSZTUS 16., KEDD

18.00 óra: A kapcsolatok romboló és gyógyító hatásai – Mészáros Andrea pszichoterapeuta és párkapcsolati szakember előadása

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

Mészáros Andrea pszichoterapeuta és párkapcsolati szakember, 2010 óta egyéni terápiában segít a hozzá fordulóknak. Érzelmi és személyiségzavarokban, önismeretben, párkapcsolatban és szexuális nevelésben jártas szakember, iskolai prevenciós munkájával pedig a fiatalok fejlődéséhez próbál hozzájárulni. A „Randi rendel” projekttel a kapcsolati és házassági gondokban segít

AUGUSZTUS 17., SZERDA

16.00 óra: Alföldi László: Kolozsvártól Bukarestig – a könyvet a szerző jelenlétében bemutatja: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke; Grezsa Csaba főkonzul; Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Moderátor: Maksay Ágnes, a VideoPontes stúdió vezetője

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

18.00 óra: Kerekasztal-beszélgetés: Az orosz-ukrán háború hatása a Kárpát-medencei magyarság jövőjére

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

Az erdélyi közéletet napjainkban leginkább foglalkoztató kérdések megvitatásában vendégeink: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke.

Moderátor: Grezsa Csaba főkonzul

19.00 óra: Hajnóczy Péter- életmű bemutatása az író születésének 80. évfordulója alkalmából

Helyszín: Vallásszabadság Háza

Cserjés Katalin a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott docense a Hajnóczy Hagyatékgondozó Műhely Tagjaival intermediálisan mutatja be a ’BajnokSzövegek a Hajnóczy hagyatékból kommentárokkal című tanulmánykötetén keresztül a szerteágazó életművet.

A beszélgetés moderátora Balázs Imre József irodalomtörténész (BBTE)

AUGUSZTUS 18., CSÜTÖRTÖK

10.00 óra: Rendhagyó edzés az Ebihalak Úszóegyesület növendékeivel, majd közönségtalálkozó az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszóval Gyurta Dániellel

Helyszín: A Iuliu Hațieganu sportpark uszodája

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és az Ebihalak Úszóegyesület által szervezett nyílt edzésre, és közönségtalálkozóra előzetes regisztrációt követően mindenkit szeretettel várunk!

Regisztrációs link: KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ GYURTA DÁNIEL OLIMPIAI BAJNOK ÚSZÓVAL

15.30 óra: Diákszemmel a kulisszák mögött – Gyurta Dániel beszélgetése az MCC Egyetemi és Középiskolás Programjának tagjaival

Helyszín: Ifi udvar, Szentegyház utca 4-es szám

Az előadás moderátora: Simon Katalin, az MCC Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója

16.00 óra: Kerekasztal-beszélgetés: A világrend átalakulása és annak hatása Európa jövőjére

Helyszín: Vallásszabadság Háza

Kerekasztal beszélgetés résztvevői: Gerő András Széchenyi-díjas magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, LSimon László író, költő, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Schiffer András ügyvéd, politikus, LMP egyik alapítója.

Moderátor: Gulyás István műsorvezető

23.00 óra: The minds koncert

Helyszín: Bánffy-palota udvara

A 2011-es alapítású 4 fős pécsi zenekar saját szerzeményei mellett különböző stílusokba belekóstolva, angol és magyar nyelven egyaránt szórakoztatja közönségét. A The minds pop-rock formáció előszeretettel játszik a ’70-es és ’80-as évek ismert dalaiból, számos városban, fesztiválon, klubban adott és ad koncertet, határon innen és túl.

AUGUSZTUS 19., PÉNTEK

18.00 óra: Az erdélyi magyar rockzenekarok lehetőségei 1990 előtt és után

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

Meghívottak: Jenei Deborah – 3AD zenekar, Lénárd Yogi József – Knock Out zenekar, Fodor János történész.

Moderátor: Zilahi Csaba – Kolozsvári Rádió.

19.00 óra: Balla Géza borász borkóstolója

Helyszín: Fröccsterasz – Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán

Balla Géza borász borkóstolója mely alkalommal a Ménesi borvidék különleges borait mutatja be.

AUGUSZTUS 20., SZOMBAT

16.00 óra: Szent István-terem bemutató

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvényterme

A bemutatót Igazság Arnold, a Várkapitányság Nzrt. kommunikációs irodavezetője tartja.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében korhű módon újjászületett Szent István-terem bemutatása. Belső elrendezése, anyaghasználata, díszítése és bútorzata mindenben az eredeti, hauszmanni elképzelést követi. A Szent István-terem történetét ismertető előadás az építőkről és az építtetőkről szól, bevezetve a hallgatóságot a korabeli Európa egyik legjelentősebb uralkodói palotájának történetébe. 

AUGUSZTUS 21., VASÁRNAP

9.00 óra: Örömfőzés

Helyszín: Törökvágási Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) területén

Augusztus 18-20.

10.00-18.00 óra között – Regisztráció nélküli útlevéligénylés

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a megnövekedett igényekre való tekintettel csütörtöktől vasárnapig 10.00-18.00 óra között a magyar állampolgárok előzetes időpontfoglalás nélkül nyújthatják be útlevélkérelmeiket a Főkonzulátus rendezvényterme melletti irodában.

Augusztus 18-21.

10.00-20.00 óra között a Főkonzulátus udvarán Fröccsterasz várja a hűsölni vágyókat.

Augusztus 18-20.

12.00 -20.00 óra között Turisztikai Vásár

Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara

A Turisztikai Vásár idén Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán (Főtér 23. szám) várja a kedves látogatókat. A kiállítók várják mindazokat, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak Magyarország legszebb vidékein.

Magyar Turisztikai Ügynökség

A 2016-ban létrejött Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legfontosabb célja, hogy növelje Magyarország mint úti cél versenyképességét, és aktívan hozzájáruljon ahhoz, hogy az ország még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon a külföldi és belföldi turisták valamint üzleti utazók számára. Az Ügynökség valamennyi turisztikai szereplővel közös küldetése: elmesélni Magyarország történetét és a turizmus fejlesztésén keresztül biztosítani az ország gyarapodását.

További információk: https://mtu.gov.hu/

Debrecen

Magyarország második városa, a román határtól félórányi távolságra fekvő Debrecen egész évben sokszínű turisztikai kínálattal várja a vendégeket. Gyönyörű épített környezet, mediterrán hangulatú terek, izgalmas múzeumok és galériák, gyerekbarát szabadidős létesítmények, pezsgő kulturális élet, gazdag fesztiválkínálat, valamint a Nagyerdőnek és a Hortobágynak köszönhetően a természet közelsége kínál tartalmas kikapcsolódást valamennyi korosztálynak. A Nagyerdő árnyas fái alatt a termál- és élményfürdőnek, valamint az ország legmodernebb strandjának otthont adó Aquaticum SPA fürdőkomplexum a fiatalabbakat vizes élményekkel, a pihenni, regenerálódni vágyókat wellness és gyógyászati kezelésekkel várja.

További információk: https://visitdebrecen.com

Vásárosnamény

Vásárosnamény egy vendégszerető kisváros az M3-as autópálya végén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál. A város logója és szlogenje – „Vásárosnamény a Bereg szíve”- hűen tükrözi a város kulturális-, gazdasági és földrajzi pozícióját a Beregben.

Igazi vonzerejét a vizek jelentik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszai szabadstrand turisták ezreit vonzza évente, de kedvelt kikötőhelye a vízitúrázóknak is.

Vásárosnamény és a Bereg kitűnő adottságokkal rendelkezik a kerékpáros turisták számára is: több mint 300 km-es kerékpárútjának nagyrésze az árvízvédelmi és ár apasztó töltéskoronákon kanyarog, így biztonságosan és könnyen körbejárható minden korosztály számára. Szatmár-Bereg kerékpáros térkép, végzett kerékpáros túravezetők, kerékpáros csomagajánlatok, kerékpár szerviz pontok, fix időpontú gasztro-kerékpártúrák, egész évben nyitva tartó információs iroda, ezek mind az aktív turisták komplex kiszolgálását teszik lehetővé.

További információk: www.beregszive.hu

Makó

Makó Magyarország Dél-Alföld régiójában, a Román-Szerb határ közelében, a Maros jobb partján fekszik. Főként a makói hagyma révén ismert, de turisztikai vonzerejét növeli, hogy Magyarország legvirágosabb városa is. Legfőbb vendégcsalogató eleme a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. A Termál- és Gyógyfürdőt az évtizedek alatt folyamatosan bővítették, mára pedig egy teljesen új épületegyüttessel, wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat. A gyógyvíz jótékony hatásait a Marosból származó gyógyiszap egészíti ki.

További információk: http://visitmako.com/

Nyíregyháza

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírség szívében található, mindösszesen 1 óra autóútra a román határtól. A város minden korosztály számára felejthetetlen élményeket kínál: Nyíregyháza ad otthont Európa legjobb állatkertjének, itt található az időutazást ígérő Sóstói Múzeumfalu, az Aquarius Élményfürdőben pedig az egész család felfrissülhet. Az üdülőközpontot egy 320 hektáros tölgyerdő köti össze a belvárossal, ahol Nyíregyháza Kulturális Negyede nyújt kikapcsolódást.

A rendezvényen résztvevő Nyíregyházi Turisztikai Iroda ingyenes kiadványok mellett a térségre jellemző három eredetvédett pálinkát is bemutat, amelyből kóstolót is kínálnak. A gyerekek mindekközben a Nyíregyházi Állatpark oroszlánjával is találkozhatnak a standnál.

További információ: https://visitnyiregyhaza.hu