Wed. May 29th, 2024

Kihirdette az elnök a lakosság-nyilvántartással és a személyi igazolvánnyal kapcsolatos módosításokról szóló törvényt

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis államfő a törvényt, amely többek között bevezeti az elektronikus személyazonosító igazolványt és az elektronikus aláírást, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy a 14 év alatti gyerekeknek is igényelhessenek szüleik személyi igazolványt.

A jogszabály több olyan törvénymódosítást is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus okmány birtokosa online igazolhassa magát, és ezáltal különféle elektronikus szolgáltatásokat vehessen igénybe.

A törvény értelmében a polgárok választhatnak majd az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány között. Utóbbi lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy bejelentkezzen a belügyminisztérium, valamint más állami és magánintézmények informatikai rendszerébe, illetve hogy használja az elektronikus aláírást.

Újdonság, hogy – kizárólag a szülők vagy törvényes képviselő igénylésére – a 14 éven aluli gyerekeknek is kibocsátanak egyszerű vagy elektronikus személyi igazolványt.

A jogszabály leszögezi, hogy az ideiglenes személyi igazolvány érvényességi ideje 45 nap.

Az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány érvényességi ideje 0 és 14 év közöttiek esetében két év, 14 és 18 év közöttiek esetében négy év, 18 éven felüliek esetében tíz év. A 60 éven felülieknek kiadott egyszerű személyi igazolvány korlátlan ideig érvényes.