Wed. Mar 22nd, 2023

Kifizeti az állam az üzleteknek az újrahasznosítható csomagolóanyagok átvételével kapcsolatos szolgáltatásokat

Az állam kifizeti az üzleteknek az újrahasznosítható csomagolóanyagok átvételével kapcsolatos szolgáltatásokat – jelentette ki csütörtöki besztercei sajtótájékoztatóján Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az üzletek 15-20 banit kapnak majd minden egyes üvegpalackért, amelyért kifizették az 50 banis betétdíjat. A pontos összeget miniszteri rendelet fogja rögzíteni – tette hozzá.

Tánczos Barna hozzátette, hogy november 30. után tilos lesz az alkoholos italokat, üdítőitalokat és ásványvizeket olyan csomagolásban forgalmazni, amelyen nem szerepel a betétdíjrendszer (SGR) logója, és valamennyi kiskereskedő köteles átvételi pontot létesíteni az újrahasznosítható csomagolóanyagok számára.

A miniszter szerint a kisebb üzletek a csomagolóanyagok átvételét várhatóan manuálisan fogják megoldani, a nagyobbak pedig visszaváltó automatákra bízzák majd ezt a feladatot. Megjegyezte azt is, hogy termékek ára tartalmazni fogja az 50 banis betétdíjat.

Tánczos emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 20 és 40 ezer lej közötti bírságot kockáztatnak azok a termelők és kereskedők, akik február végéig nem regisztrálnak a betétdíjas rendszerbe.