Thu. May 30th, 2024

Két romos állapotban lévő ingatlant újítanak fel Szilágysomlyón

– Mindig arra törekszünk, hogy Szilágysomlyó arculata javuljon, hogy a romos épületeket felújítsuk vagy átalakítsuk, épp ezért a közeljövőben a Magura projekt által két elhanyagolt ingatlanunk is új szerepet fog betölteni. Mivel Szilágysomlyó a turizmus e­­gyik fellegvára kellene legyen a Báthory család által, úgy gondoltuk, fontos a jövőben a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektetni, így erre pályáztunk két éve. Nemrég pozitív visszajelzés érkezett, és 5 millió euró uniós támogatást kapunk – tájékoztatott Szabó Ernő Csaba városgazda.

A Magura projekt révén a polgármesteri hivatal tulajdonában lévő két terület, ami nincs kihasználva, romos állapotban van, megújul. Az e­­gyik a Mártonfi István utcán, a református kápolna mellett lévő övezet, ahol régen a városi kórház, szülészet, majd a ragályos részleg, tüdőosztály működött, szabadidőközponttá alakul át, melynek kertjében minigolfpálya, parkosított labirintus, fitneszgépek, filagória, amfiteátrum, szabadtéri színpad és kilátó lesz.

– Úgy véljük, mindenki örül majd ennek a kezdeményezésnek, mert évek óta elhanyagolt állapotban van az a környék, és ha felújítjuk, mind a fiatalok, mind az idősek találnak ott kikapcsolódási lehetőséget.

A projekt másik része a főutcán lévő régi Puscas kórház épületének a felújítását tartalmazza. Városunknak nincs múzeuma, ezért ide múzeum szerepet betöltő kiállítótermet, könyvtárat létesítünk, ahova a gyerekek majd szívesen jönnek rajzolni, festeni. A kultúra iránti szeretetet egészen korán kell a gyerekekbe elültetni, itt majd megkaphatják az alapokat.

A projekt kivitelezésére három éve lesz a nyertes cégnek, és ha a munkálatokkal elkészülnek, a turisták két újabb látványosságot kapnak – nyilatkozta a városgazda.

K.M.