Thu. Sep 21st, 2023

Két módozattal igényelhető szerdától az elektronikus erkölcsi bizonyítvány

Szerdától egy kísérleti program részeként online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány a ghiseul.ro és a hub.mai.gov.ro platformon – emlékeztet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium.

A közlemény szerint az állampolgárok kétféle módon juthatnak hozzá a dokumentumhoz: közvetlenül, a hub.mai.gov.ro portálra való bejelentkezésük után, vagy a ghiseul.ro portálon keresztül, mert a két platform össze van kapcsolva.

A minisztérium adatai szerint évente átlagban közel 2 millió román állampolgár fordul a rendőrséghez erkölcsi bizonyítványért. “Számukra jelentős könnyítés, hogy a dokumentumot most már néhány kattintással megszerezhetik” – idézte a közlemény Sebastian Burduja tárcavezetőt.

A közlemény idézte Lucian Bode belügyminisztert is, aki szerint a kísérleti program jelentősen egyszerűsíti a belügyminisztérium és a polgárok közötti kapcsolatot.

A kísérleti programot július végéig kiterjesztik a jogi személyekre is.

Az elektronikus erkölcsi bizonyítvány igénylésének két módozata van:

* a www.ghiseul.ro weboldalon keresztül azoknak, akik regisztráltak vagy regisztrálni kívánnak ezen a platformon. A bizonyítvány igényléséhez a személyazonosság elektronikus igazolására van szükség, ami egy romániai bankok által kibocsátott, 3D Secure azonosítással ellátott bankkártyával történik. Az igazolás után a hub.mai.gov.ro platformra irányítják át a felhasználókat, ahol kitölthetik az online típuskérvényt.

* a hub.mai.gov.ro weboldalon keresztül azoknak, akik nem regisztráltak a ghiseul.ro platformon vagy nem rendelkeznek romániai bankok által kibocsátott bankkártyával. A bizonyítvány igénylőinek ki kell tölteniük egy online űrlapot, de a személyazonosságuk igazolásához személyesen jelentkezniük kell egy rendőrségi ügyfélszolgálati ablaknál.

A személyazonosság igazolása egyelőre csak az erkölcsi igazolványokat kiállító rendőrségeken lehetséges, de a későbbiekben ezt kiterjesztik valamennyi ügyfélszolgálatot nyújtó belügyminisztériumi intézményre.

A hub.mai.gov.ro platformon történő sikeres regisztráció után az erkölcsi bizonyítvány igénylői a ‘Szolgáltatások’ menüpontra kattintanak, kiválasztják a legördülősávról az igénylés célját, és elküldik az anyakönyvi adatokkal előre kitöltött kérelmet. A rendszer automatikusan kiállítja az elektronikus aláírással ellátott erkölcsi bizonyítványt, amely a kiállítás napjától számított 6 hónapig érvényes.