Mon. Oct 2nd, 2023

Képviselőház: az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a szolgálati időbe

Az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a nyugellátásra jogosító szolgálati időbe, ha a vállalkozó kifizette a törvényben előírt járulékokat, adókat is illetékeket. Az erről szóló törvénytervezetet kedden fogadta el döntő házként a képviselőház.

A jogszabály a PFA-k tevékenységét szabályozó sürgősségi rendeletet egészíti ki. Szavazáskor 268 képviselő támogatta, 11-en pedig tartózkodtak.

A tervezet szerint az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a szakmai tapasztalati időbe, ha ez alatt a PFA-nak az országos bruttó minimálbér 12-szeresének megfelelő éves nettó jövedelme volt, és a PFA-t egyetlen tevékenységi kóddal (CAEN) jegyezték be a cégbíróságon, vagy a fő tevékenysége az adott szakmához kapcsolódott.

Ugyanakkor ez az időtartam beleszámít a nyugellátásra jogosító szolgálati időbe, ha a vállalkozó kifizette a törvényben előírt járulékokat, adókat is illetékeket. Azt az időszakot nem veszik figyelembe, amikor a PFA-nak nem voltak bevételei vagy fel volt függesztve a tevékenysége.