Fri. Feb 23rd, 2024

Kelemen Hunor: Jelenleg nem az előre hozott választásokat, hanem a közegészségügyet kell prioritásként kezelni

A koronavírus terjedése miatt jelenleg a közegészségügy kellene hogy legyen a kormány legfőbb gondja, nem pedig az előre hozott választások – nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság jogi konfliktus fennállását állapította meg az államelnök és a parlament között Ludovic Orban miniszterelnöki jelölése miatt, Kelemen azt mondta: az alkotmánybíróság döntései mindenki számára kötelező érvényűek, és – noha nem ért teljes mértékben egyet a testület hétfői határozatával – mindenkinek el kell fogadnia azokat.

,,Ami fontos: az alkotmánybíróság egy újabb nevesítést kér. Az elnök döntése, hogy mit fog tenni, a labda az ő térfelén van” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

,,A PNL Ludovic Orbant jelölte ki, de utána azt mondta, hogy nem fogja megszavazni. Az államfő azzal a gondolattal nevesítette, hogy ne alakítson kormányt. Ez szembemegy az alkotmány szellemiségével, és ilyen szempontból meg tudom érteni az alkotmánybíróság döntését. Ami a lényeg, hogy húsz éve, amióta én a parlamentben dolgozom, még nem láttam ekkora káoszt. Jelenleg a kormánynak, az állami intézményeknek az állampolgárok biztonsága, a közegészségügy kellene hogy legyen a prioritás, mert a járvány közeledik Románia határaihoz. Tehát nem az előre hozott választásokkal és más mesékkel kéne foglalkozni, hanem az egészségügyi biztonsággal – ezt kéne első helyen kezelni a következő hetekben” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az alkotmánybíróság hétfőni döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással.

A taláros testület szerint Iohannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie, ugyanakkor a miniszterelnök-jelölésnek az kell legyen a célja, hogy létrejöjjön a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

agerpres.ro