Mon. Jul 15th, 2024

Kelemen Hunor a MIÉRT Akadémián

Klaus Iohannis hétfői kolozsvári kijelentéséről („Rostul vostru și rolul vostru este să faceți societatea mai bună! Și asta să faceți, asta aștept de la voi! Să faceți societatea românească mai bună, mai vie, mai vibrantă și mai performantă!”) Nekem fontos az, hogy tőletek, fiataloktól tanuljak, hogy megértsem problémáitokat és elvárásaitokat a politikával szemben. Ezért tartom hibásnak a politikusok részéről azt a próbálkozást, hogy elvárásokat fogalmaznak meg, meg akarják mondani, hogy mi a feladatotok. Az én meggyőződésem, hogy hagyni kell benneteket szabadon gondolkodni, szabadon építkezni és véleményt formálni.

A szavazási korhatár csökkentéséről

Én minden további nélkül csökkenteném a szavazási korhatárt. A tapasztalat azt mutatja, hogy semmiféle tragédia nem történt azokban az országokban, ahol voltak elég bátrak ezt meglépni. A szavazással járó felelősséget nyugodtan rá lehet ruházni a fiatalokra – én ettől nem irtózom. Viszont ehhez forradalmasítani kell az oktatási rendszert ahhoz, hogy legyen lehetőség a fiatalokat úgy felkészíteni, hogy minél nagyobb mértékben megkímélhessék magukat attól a hihetetlenül nagy manipulációtól, amivel nap mint nap a különböző technológiákon és csatornákon keresztül szembesülnek.

A szakoktatásról
Helyre kell állítani a szakképzést, és meg kell változtatni a társadalom mentalitását. Nehéz lesz, tudom, de azt kell nekünk felvállalni és tisztességesen elmondani, hogy szakmát tanulni semmivel sem jelent kevesebbet, mint egyetemet végezni. Ha szereted, ha tisztességesen végzed – minden szakma ugyanannyit ér. Az is, ha író vagy, ha kutató, vagy éppen pék vagy szabó. Nincs különbség. Érvelni kell, fel kell mutatni azokat a jó példákat, amelyek működnek, azokat a fiatalokat, akik szakiskolába jártak, szerették azt, és utána kiszámítható, megbízható munkahelyet találtak maguknak.

A bizalmatlansági indítványról
A jó kormányzást nem látom lehetségesnek a mostani csapattal. Én azt javasoltam a politikai beszélgetéseken az ellenzéki kollégáimnak, hogy a bizalmatlansági indítványt követően álljon fel egy olyan kormány, amelynek a következő egy évben, a 2020 végi parlamenti választásokig kizárólag az lesz a feladata, hogy tisztességesen adminisztrálja az országot, tisztességesen megszervezze a választásokat, és hogy ne engedje azt, hogy a közadósság, a költségvetési deficit elszálljon. Egy olyan kormányra van most szükség, amely nem fog bele semmiféle reformba.
Mert utána nyolc olyan esztendő következik, kétszer négy év, ami alatt 2024 kivételével nem lesznek választások. Ekkor meg kell állapítani azt a négy-öt prioritást, amit fontosnak tartunk, és el kellene kezdeni végre hosszú távon építkezni.

RMDSZ-tájékoztató