Thu. Apr 18th, 2024

Kedvenceim a hegyek

,,Szabó Árpád nyugalmazott zilahi földrajztanár ismertette Kaukázusi élményeit a közelmúltban a zilahi EMKE-házban. Laczkó Vass Róbert kérdéseire sok mindent megtudtunk a tanár úrtól.

Sokfelé járt, mintegy 28 országban, és mindenütt a hegyeket kereste, hiszen ked­vencei a hegyek. Bejárta Bulgária, Török­ország, Szlovénia, Szlovákia hegyeit. 2004-ben került kapcsolatba egy magyarországi csoporttal, amikor végigjárták az egész Kárpát-koszorút. Ez 2.500 kilométer, május elsejétől szeptemberig tartott a túra. Bejárták az ukrajnai kárpátokat is hét nap alatt. Azóta tartják a kapcsolatot, és 2009-ben velük jutott ki a Kaukázusba. Tíz évvel ezelőtt, akkor 57 éves volt…
A Kaukázus tulajdonképpen Európa leg­ma­gasabb hegyvonulata. Téves meg­ál­lapítás, miszerint a Mont Blanc a leg­magasabb hegység, hiszen az 4.808 méter, az Elbrus viszont 5.642 méter, közvetlenül a török határ mellett. Eddig ez volt a legmagasabb hegy, amelyet megmászott.
Nem csak a hegyek miatt járja a világot, hanem fontos az emberek, a különböző kultúrák megismerése, megtapasztalása, új barátok, ismerősök szerzése. ”

Részletesebben a könyvbemutatóról az e heti Szilágyságban olvashatnak.