Mon. Apr 15th, 2024

Katasztrófavédelmi tanácskozás

A prefektusi intézmény katasztrófavédelmi bizottsága negyedévi ülésén a tavaszi és nyári várható események elkerülése volt a fő téma.

Elsősorban a riasztási rendszer ellenőrzése került napirendre. A jelentés szerint fokozatosan le kell cserélni a rendszert, mert a jelenlegi elavult állapotában nem jut el minden lakoshoz a riasztás, ha egyáltalán működik a rendszer.

A vízkezelő társaság vezetője szerint április 30-ig folyamatosan ellenőrzik minden közigazgatási egységben a patakok, vízelvezető árkok medrének tisztítását. Azért van erre szükség, mert az esetleges felhőszakadás esetén biztonságosan kell elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot. Az ellenőrző bizottságban a prefektus intézményének tagjai mellett a környezetvédelmi felügyelőség és az erdészek képviselői is részt vesznek.

A jelentések szerint a büntetések hatására lényegesen csökkent a tarló- és bozóttüzek esete a tavaly. 2017-ben 261 esetben kellet beavatkozzon a tűzoltóság, a tavaly csak 68 ilyen esetet jegyeztek. Az idén viszont megint emelkedik a tűzesetek száma, hiszen a tavasz beköszöntése előtt eddig már 32 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Fontos kérdés volt a közveszélyes épületek kezelése. A tavaly 11 esetben kellett eltávolítani a tömbházak homlokzatának omladozó részeit. Az idén már négy alkalommal kellett ehhez kérni a tűzoltóság beavatkozását.

Ennek következtében jelent meg Zilahon a tömbházak bejáratánál a polgármesteri hivatal felhívása, miszerint az omladozó vakolatok eltávolítása, a javítás, és a tömbházak alatti járdák biztonságossá tétele a tulajdonosok kötelessége.

J.L.