Wed. Jul 24th, 2024

Karrier Menet Zilahon: a nyolcadikos záróvizsgázó diákok pályaválasztását segítik

Tizenkettedik alkalommal szervezték a Karrier Menet elnevezésű, nyolcadik osztályt végző, középiskolai szakirányt kereső diákoknak szánt programot Zilahon. A kezdeményezés célja, hogy a nyolcadikos záróvizsgázó diákok tájékozottan, képességeiktől, készségeiktől és érdeklődési körüktől függően választhassák ki, hogy milyen szakon folytatnák tanulmányaikat.

Nemrég a zilahi márványtéren nagy diáksereg, többnyire helyi hetedikes és nyolcadikos diákok, valamint a város középiskoláinak képviselői gyűltek össze, hogy a Karrier Menet program révén egymásra találjon „a kereslet és a kínálat”. A rendezvényen bemutatkozott a város nyolc középiskolája, öt-tíz percben a diákok ismertették intézményüket, a szakokat, a továbbtanulási lehetőséget. Emellett a Szilágy Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE), a megyei tanfelügyelőség és az iskolai pszichopedagógusok által szervezett Jövő Szakemberei pályaválasztási tanácsadáson többek között jelen voltak a leendő szakácsok, pékek, tanárok, ügyvédek, mérnökök, építészek, teológusok, filológusok, informatikusok és a robotika iránt érdeklődők.

Nincs 10-es átlag Szilágy megyében

A múlt héten tartották a 8. osztályosok országos szintfelmérőjét, az óvások előtti eredményeket csütörtökön tették közzé. Szilágy megye 96 oktatási intézményéből 1831 diák jelentkezett a vizsgára, a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében 56 vizsgaközpontot, 52 kommunikációs központot és a Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceumban, valamint a Zilahi Mihai Viteazul Technológiai Líceumban egy-egy értékelőközpontot alakítottak ki.

A megyében az 1831 regisztrált jelentkezőből 1660-an vettek részt a román nyelv és irodalom vizsgán, 171 jelölt hiányzott, a matematika vizsgán 1649-en jelentek meg, 182-en hiányoztak, a magyar nyelv és irodalom felmérőn a 394 regisztrált jelentkezőből 372-en voltak jelen, 22 diák nem vizsgázott. A vizsgákon a megyében nem történt csalási kísérlet vagy incidens – tájékoztatott a tanfelügyelőség.

A 8. osztályt végzettek 79,6 százalékának sikerült a képességvizsgája. Idén a megyében nem volt 10-es média, a legnagyobb osztályzatot (9,92) két diák kapta, egyik a Zilahi Silvania Főgimnázium, a másik a Szilágysomlyói Silvania Általános Iskola tanulója. Magyar tagozaton a legjobb eredményt (9,61) a Zilahi Simion Bărnuţiu Általános Iskola nyolcadikos diákja érte el.

A diákok július 4-5 között töltik ki kódok szerint a választott szakot, július 11-ig kell leellenőrizni az opciók helyességét a számítógépes rendszerben, a felvételi eredményt a minisztérium július 14-én közli.

A rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Karrier-Menet-Zilahon-a-nyolcadikos-zarovizsgazo-diakok-palyavalasztasat-segitik honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.