Tue. Jul 16th, 2024

Kárpát-medencei Szörp és Lekvár Verseny

Kárpát-medencei kitekintésű szörp- és lekvár versenyre várja a partiumi gyümölcsfeldolgozók termékeit az Orosháza és Térsége Gazdakör. A versenyre – a meghosszabbított határidőnek köszönhetően – legkésőbb június 5-ig lehet jelentkezni.

A szervezők kikötik, hogy a versenyre csakis olyan lekvárokat és szörpöket fogadnak, melyek a Kárpát-medencében hagyományos és honos alapanyagokból készültek. Nagyüzemi, kisüzemi és háztáji körülmények között készített lekvárok és szörpök egyaránt nevezhetők a versenyre, amennyiben a termék előállítása a hatályos élelmiszer-jogszabályoknak és Magyar Élelmiszerkönyvnek megfelelően történt.

A nevezéshez a lekvárokból mintákként 2 üveget (összesen 0,5 kilogrammot), a szörpökből pedig 2 palackot (összesen 1 litert) kérnek a szervezők. Leszögezik: egy palack az érzékszervi, egy palack pedig a küllemi minősítéshez szükséges, melyet a szervezők két hónapig megőriznek. A versenyre nevezési díj nincs, de fontos tudni, hogy a lekvárokar kizárólag üveg csomagolásban fogadják. A mintán kötelezően szerepelnie kell a termelő nevének, lakcímének, elérhetőségeinek (telefonszám és email cím), a gyümölcs fajtájának, a lekvár vagy a szörp készítési dátumának, illetve egyéb technológiai információknak.

A versenyre szánt minták begyűjtésében és célbajuttatásában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi munkatársai is részt vesznek. Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500.322), fogadja a Kárpát-medencei Szörp és Lekvár Versenyre nevező termelők mintáit.

A benevezett szörpök és lekvárok ünnepélyes eredményhirdetését 2023. június 17-én, szombaton 11 órától az Orosházi Hagyományok Ízek Verseny keretében tartják. A versenyről bővebb információkat az orosházi gazdakör honlapján, a www.magyargazdak.hu weboldalon találhatnak.