Sat. Jun 10th, 2023

Jövő héttől elindulhat a televíziós távoktatás magyar nyelven a 8. és 12. diákoknak

Jövő héttől a kisebbségi államtitkárság és RMDSZ közbenjárására elindulhat a magyar nyelvű távoktatás a romániai közszolgálati televízió országos és két regionális csatornáján, a nyolc és tizenkettedikes diákoknak. Erről Szabó Ödön az RMDSZ oktatási szakembere tájékoztatott.

Az oktatási szakpolitikus elmondta, hogy a tanügyminisztérium kisebbségi osztálya előkészítette azt az protokollumot, amely lehetővé tenné a szaktárca és a közszolgálati televízió ezirányú együttműködését, így egy országos csatornán és a marosvásárhelyi és kolozsvári regionális stúdiókból sugároznák ezen felkészítőket.

Az a célunk, hogy a kialakult kényszerhelyzetben is olyan megoldásokat tudjunk nyújtani, amelyek segítik a diákokat abban, hogy a záróvizsgákra megfelelő körülmények között tudjanak készülni. Így matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, fizikából, kémiából, biológiából, informatikából, földrajzból már megvannak az oktatók, akik részt vesznek ebben a projektben és megtartják a televíziós felkészítőket.  Egyelőre csak a nyolc és a tizenkettedikes diákokról beszélünk, de cél lehet ezt bővíteni, amennyiben ez az állapot hosszabb ideig tart” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ szakpolitikusa, majd hozzátette, hogy számos tanintézmény már meghozta azokat a döntéseket, amelyek lehetővé teszik a távoktatást, ezért arra kéri a szülőket, hogy amennyiben még nem tették meg vegyék fel a kapcsolatot az oktatási intézményekkel.

RMDSZ-tájékoztató