Mon. Jan 30th, 2023

Jótékonysági est a helyi kultúráért Sarmaságon

Január 13-án a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület, a Sarmasági Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ sarmasági Szervezete megszervezte hagyományos jótékonysági estjét a helyi Művelődési Házban. Az eseményen olyan helyi vállalkozók vettek részt, akiknek szívügyük a helyi kultúra, a magyar kultúra megélése a mindennapokban, szokásaink, hagyományaink megismertetése és átadása a fiatalabb generáció számára.

Lucza István-Attila, a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület elnöke ismertette, hogy mi mindenben nyújt segítséget a vállalkozók által adott adomány. Elsősorban biztosítja az Illgetők Néptáncegyüttes működését és magas szintű oktatását, különböző táborokban vehetnek részt, így a megszerzett tudás birtokában büszkén képviselhetik községünket nem csak belföldön, de külföldön is egyaránt. Továbbá az itt kapott adomány fedezi a különböző előadások, kulturális események nagy részét (pl: színházi előadások), illetve támogatja a különböző gyermekeknek szánt interaktív, kreatív foglalkozásokat, amelyek már évek óta zajlanak a Kultúrközpont falain belül.

„Immár tizennegyedik alkalommal szerveztük meg a jótékonysági estet azért, hogy ezzel is támogassuk a helyi kultúrát, és annak fejlődését. A helyi vállalkozók támogatása nélkül a kulturális események többsége nem valósulhatna meg, és többek között nem részesülhetne magas szintű oktatásban az Illegetők Néptáncegyüttes sem. Ezért hálás szívvel mondunk köszönetet minden vállalkozónak, magánembernek, aki valamilyen formában támogatja a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület munkásságát!” – mondta Dombi Attila János, Sarmaság község polgármestere. Továbbá a polgármester úr megköszönte Lucza István-Attila elnök, Bai Attila és Kovács Zoltán-Szabolcs alelnökök eddigi munkáját arra biztatva őket, hogy továbbra is haladjanak ezen az úton, hiszen a befektette munka, mindig meghozza a gyümölcsét.

Az eseményen részt vett, Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei Szervezetének elnöke, Kovács Irénke szenátorasszony, Szilágyi Róbert-István a Szilágy megyei Tanács alelnöke és Simonfi Mária megyei tanácsos és az RMDSZ Szilágy megyei Nőszervezetének ügyvezető elnöke. Szívből köszönjük megyei elöljáróink örökös támogatását, hogy sajátjukként tekintenek ránk és szívügyük a helyi magyar kultúra, illetve Sarmaság község gazdasági és kulturális fejlődése is! A megyei elöljárók és a helyi vállalkozók mellett jelen voltak községünk képviselői is, akiknek ezúton mondunk köszönetet önzetlen támogatásukért!

Az est fénypontjaként is tekinthető a kulturális műsor, amelyet a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum diákjai és az Illegetők Néptánccsoport állított össze. Zongorajátékot, mesemondást, szilágysági dalokat hallhattunk, illetve mezőségi és tövisháti táncokat láthattunk. Gyermekeink bebizonyították, hogy nem hiábavaló a hangszeroktatás, a néptáncoktatás, a rájuk szánt idő, szemmel látható a fejlődés, amelyen időről időre keresztül mennek. Ezúton szeretnénk nekik is megköszönni a szemet gyönyörködtető előadásokat, illetve köszönjük Major Arnoldnak és zenekarának, hogy mindig élőzenés kíséretet biztosítanak az Illegetők számára!

Az előadás végén a Sarmasági Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ sarmasági Szervezetének nevében Dombi Attila-János polgármester elismerő oklevelet nyújtott át az Illegetők Néptáncegyüttes minden tagjának és Bai Attilának, a csoport vezetőjének, az elmúlt évben nyújtott kimagasló tevékenységért, illetve azért, mert magas szinten képviselték községünket nem csak határon belül, hanem határon túl is!

Székely Anetta