Thu. Feb 29th, 2024

Ismertette az igazságügyi miniszter a személy elleni bűntettek esetén kiróható büntetés szigorításáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét

Szigorítaná a kormány a személy elleni bűntettek esetén kiróható büntetést, és módosítaná a házkutatással, valamint a feltételes szabadlábra helyezéssel kapcsolatos szabályozást.

A büntető törvénykönyvet (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyvet (betk.) módosító sürgősségi kormányrendelet tervezetét csütörtökön ismertette Ana Birchall igazságügyi miniszter.

A jogszabálytervezet szerint a rablás révén történő szabadságfosztás kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető. Emellett előírja a tervezet, hogy a házkutatásra vonatkozó kérelmet azonnal el kell bírálni (a jelenleg hatályos betk. 24 órás határidőt ír elő). A házkutatással kapcsolatos másik módosítás értelmében tettenérés esetén ez 6 óra előtt és 22 óra után is elvégezhető.

Változtat a tervezet a feltételes szabadlábra helyezéssel kapcsolatos törvényi előíráson is, azaz minden feltétel együttes meglétének igazolásához kötné az erre vonatkozó kérelem jóváhagyását. A könnyített szabadlábra helyezés esetén a jelenlegi 60 évről 65 évre növelné az alsó korhatárt, az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek esetében pedig előírja, hogy az eddigi 20 helyett 25 év letöltése után kérvényezhető a szabadlábra helyezés.

,,A caracali tragédia rávilágított arra, hogy vannak javításra szoruló dolgok. Nem lehetünk és nem is akarunk közömbösek maradni az elmúlt időszakban történt, a teljes romániai társadalmat megrázó tragédiákkal szemben. A célunk az, hogy a hatóságok tudjanak megfelelően fellépni az állampolgárok és a jogrend védelmében, és ehhez megfelelő eszközökre van szükségük” – mondta a miniszter.