Sat. Sep 26th, 2020

Iskolakezdés Szilágyperecsenben

– Lassan napra pontosan fél éve annak, hogy a diákjaink elhagyták az iskola épületét. Eleinte a kialakult járványhelyzet miatt online oktatásban vettek részt, majd nyári vakációjukat töltötték. Most a magam és a kollégáim nevében elmondhatom, hogy izgatottan, szép reményekkel, de ugyanakkor szorongva várjuk a hétfő reggeli találkozást a diákjainkkal.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy iskolánk bővítés és teljes felújítás alatt áll egy olyan projekt keretén belül, mely nagyrészt állami költségvetésből és a helyi önkormányzat hozzájárulása által valósulhatott meg. Bár a munkálatok ezekben a pillanatokban is zajlanak, mindent megtettünk annak érdekében, hogy iskolánk tanulói a zöld forgatókönyv szerint kezdjék a tanulást.

Szilágyperecsen községben 410 gyerek kezdi az új tanévet, ebből 116 óvodás, közülük 76 magyar tagozatra járnak; 168 elemi iskolásunk van, 117 magyar tagozatos tanulónk, valamint 126 gimnáziumi diákunkx, akik közül 76 magyar nemzetiségű.

Számunkra a gyermekek egészsége és biztonsága a legfontosabb: igyekszünk minden óvintézkedést megtenni, az egészségügyi minisztérium és a tanügyminisztérium által kiadott közös rendelet szerint eljárni. Szeretnénk mindezt úgy megvalósítani, hogy ne pánikot és félelmet keltsünk a tanulóinkban, hanem azt érezzék, hogy az iskolában biztonságban vannak.

A második félévben az online oktatás a pedagógusok találékonyságának és felkészültségének köszönhetően zökkenőmentesen zajlott. Községünkben majdnem minden család rendelkezik valamilyen digitális eszközzel valamint internet hozzáférhetőséggel. Tisztában vagyunk vele, hogy amennyiben ismét online oktatásra kerülne a sor, szükség lenne még digitális eszközökre minden háztartásban, hogy a gyerekek akkor is tudjanak tanulni, ha a szüleik nincsenek otthon. Ígéretet kaptunk, hogy ezeket az eszközöket a helyi önkormányzat segítségével, EU-s támogatás igénybe vételével fogják megkapni tanulóink.

Szeretném elmondani, hogy pedagógusaink a nyáron olyan képzéseken vettek részt, melyen az online tanítás folyamán alkalmazható módszerekkel, felületekkel ismertették meg őket. Mindannyian reménykedünk benne, hogy nem kell majd alkalmazniuk!

Az új tanévre sok bölcsességet, türelmet, erőt és mindenekelőtt jó egészséget kívánok minden pedagógustársamnak, alkalmazottnak, gyereknek és szülőnek egyaránt! Isten áldása legyen az új tanéven! – üzente a diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek Filip Gyöngyi Ana, a Szi­lágyperecseni 1-es számú Általános Iskola igazgatója.