Sun. Jun 16th, 2024

Iohannis a gyermekpénz-törvényről: Valószínűleg nem lehet rögtön gyakorlatba ültetni, de a kormány megoldást talál hónapokon belül

,,Valószínűleg nem lehet rögtön gyakorlatba ültetni” a gyereknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvényt, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök szerdán, hangsúlyozva, a kormány néhány hónapon belül megtalálja a szükséges erőforrást.

,,Én is és a kormány is szeretnénk emelni a gyereknevelési pótlékot. Rám az hárult, hogy elemezzem a törvényt és eldöntsem, hogy kihirdetem-e, avagy sem. A törvény rendeben van – ezért kihirdettem. A kormány szeretné megemelni a pótlékot. A probléma azonban az állami költségvetésben van, amelyet azelőtt hagytak jóvá, hogy a pótléknövelésről szóló törvényt elfogadták volna. Meggyőződésem, hogy a kormány meg fogja találni a legjobb megoldást. Valószínűleg nem lehet azonnal gyakorlatba ültetni a törvényt, de a kormány néhány hónapon belül megtalálja a szükséges erőforrást” – fejtette ki Iohannis a Cotroceni-palotában.

Arra a kérdésre, hogy júliusban lesz-e pénz a pótlék növelésére, Iohannis leszögezte, megvan az akarat az erőforrások elkülönítésére.

,,Ha például felszámolják a különnyugdíjakat, a megtakarított többletet fel lehetne használni a pótlékra. Ezt a számítást azonban a kormánynak kell elvégeznie” – mutatott rá az államfő.

Megemlítette ugyanakkor, hogy több munkamegbeszélése volt a nap folyamán az Orban-kabinet tagjaival, többek között a szállítási infrastruktúráról, az energetikai ágazatban eszközlendő projektekről, illetve a szociális gondozásról és más munkaügyi kérdésekről volt szó. ,,A kormány rövid időn belül nagyon, nagyon jó projektekkel fog előállni” – mutatott rá Iohannis.

agerpres.ro