Tue. Mar 5th, 2024

Idősek Karácsonya Kémeren – 2019

Ahogy időseinkről gondoskodunk, azzal gyermekeinknek szolgáltatunk példát tiszteletről, becsületről, állhatatosságról.”

Rege Sándor

 

Immár hagyomány, hogy Kémer község megszervezi minden adventi időszakban az „Idősek Karácsonya” rendezvényt.

Az eseményt a Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács támogatja anyagilag, a kémeri egyházak és iskola közreműködésével.

Tavaly, december 20-án, pénteken került sor a rendezvényre, a kémeri kultúrotthonban, 12 órai kezdettel. Több mint 200 szépkorú vett részt az eseményen, amelyre hivatalos volt minden 65-ik életévét betöltött lakos. A 2019-es ünnepségen rendhagyó módon nem csak ajándékcsomagot és teát kaptak az idősek, hanem finom, meleg ebédet is. A meghitt környezetről, a szépen terített asztalokról a hivatal munkatársai és az iskola pedagógusai gondoskodtak. Az ételt a Helyi Tanács tanácsosai készítették, Varga Gyula tanácsos főszakácskodásával.

A rendezvényt Szabó Lehel alpolgármester nyitotta meg, köszöntője után Kánya Zsolt Attila református lelkipásztor lélekhez szóló igei köszöntője következett. A köszöntők sorát Szilágyi Jóska bácsi megható gondolatai követték a karácsony és szeretet fontosságáról, végül pedig Thököly Vajk saját versével lepte meg a közönséget.

Az idősek nagy érdeklődéssel követték figyelemmel a számukra összeállított kulturális műsort, melynek színvonaláról Szabó Ilona, Fazekas Éva tanárnők, illetve Opoliciu Mihai tanár gondoskodott. Az iskola V-VIII. osztályos diákjai karácsonyi énekekkel és versekkel lepték meg falunk idős lakosait: a nagyszülőket, dédnagyszülőket, rokonokat, szomszédokat. A gyerekek műsora után néhány pedagógus és a hivatal alkalmazottja kétnyelvű kántával kedveskedett az időseknek.

A rendezvény végén a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai átadták a gazdag csomagokat, vállalva, hogy az otthon maradt időseknek hazaszállítják azokat.

Az ünnep forgatagában, a rohanó adventi időszakban, jó volt egy kicsit megállni, egymásra tekinteni, ünnepet fakasztani a legszebb ünnep küszöbén és megszorítani azokat az idős kezeket, melyek oly sokat dolgoztak értünk, megsimogatni a ráncos arcokat, melyek gazdái egykor falunk aktív polgárai voltak. A mi feladatunk tisztelni, megbecsülni őket, hálánk jeléül, ezért tartjuk fontosnak az „Idősek Karácsonya” rendezvényt!

Békés, boldog új évet kívánunk!

Birta-Szabó Mónika és Birta-Szabó Tamás