Tue. Jul 16th, 2024

Időjárás: országszerte hideg lesz ezen a héten; 25-étől enyhe felmelegedés várható

Változékony időre számíthatunk a következő két hétben: szeptember 24-éig hideg lesz, 25-étől azonban országszerte emelkedni fog a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 19-e és október 2-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban 24-éig a nappali csúcsértékek átlaga jóval elmarad az ilyenkor megszokottól, 13 és 15 Celsius-fok között alakul, míg éjszaka 3-5 fokig hűl a levegő. Az ezt követő napokban mintegy 4-5 fokkal nő a nappali csúcshőmérséklet, a minimumok 6 Celsius-fokig emelkednek. Esőre szeptember 19-e és 23-a között, majd szeptember 26-a és október 2-a között lehet nagyobb valószínűséggel számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén is nagyon hideg lesz ezen a héten, a nappali csúcshőmérséklet nem haladja meg a 15-18 fokot, éjszaka 4-7 fok közötti értékekre kell számítani. Szeptember 25-étől hozzávetőlegesen öt fokkal nőnek a nappali csúcsértékek, és ez kitart a vizsgált időszak végéig. Eső szeptember 19-e és 22-e, majd szeptember 26-a és október 2-a között valószínű.

A hegyekben szeptember 24-éig sokkal hidegebb lesz, mint ilyenkor általában. A nappali csúcsértékek átlaga 4 és 8 fok között változik, éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. Az ezt követő napokban 4-5 fokkal nő a nappali csúcshőmérséklet. Esőre naponta számítani lehet, ezen a héten 1600 méter fölötti magasságban havazhat is.