Wed. Mar 22nd, 2023

Időjárás: a sokéves átlagnál melegebb lesz az idő augusztus első két hetében

Továbbra is magas hőmérsékleti értékek várhatók augusztus első két hetében, a régiók többségében általában csapadékszegény lesz az időjárás, de augusztus 7-8. után lesznek olyan időszakok, amikor megnő a záporok valószínűsége – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 1-14. időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hétfőn közzétett prognózis szerint Bánságban és Körös-vidéken a hónap első hetében felmelegszik az idő, augusztus 4-7. között kánikula várható, a csúcshőmérsékletek átlaga 29-32 Celsius-fokról 34-36 fokra, az éjszakai minimumoké 11-16 fokról 14-19 fokra növekszik. A hónap második hetében enyhül ugyan a hőség, de továbbra is a sokéves átlag fölötti hőmérsékletek várhatók, nappal 30-32 fokra melegszik fel, éjszaka 14-18 fokra hűl le a levegő. Az első héten számottevő csapadék nem várható, de augusztus 7. után megnövekszik a zárporok valószínűsége.

Erdélyben a hónap első hetében szintén felmelegszik az idő, különösen a nyugati és a délnyugati régiókban, ahol a korábbi 29 fokról 34 fokra nő a nappali csúcshőmérséklet. Az első éjszakák viszonylag hűvösek lesznek, 9 és 14 fok közötti hőmérsékleti értékekkel, amelyek a későbbiekben növekedni fognak. Augusztus második hetében enyhül a hőség, a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet várható, nappal 27-30 fokra melegszik fel, éjszaka 11-16 fokra hűl le a levegő. Az első héten csak elszórtan lehet csapadékra számítani, augusztus 7-8-tól viszont megnövekszik a záporok valószínűsége.

Máramarosban augusztus első hetében felmelegedés várható, a nappali csúcshőmérséklet 27-29 fokról 31-33 fokra nő, az éjszakai minimumok 13-17 fok között alakulnak. A hónap második hetében enyhül ugyan a hőség, de továbbra is a sokéves átlag fölötti hőmérsékletek várhatók, nappal 29 fokra melegszik fel, éjszaka 16 fokra hűl le a levegő. Augusztus 7-től megnövekszik a záporok valószínűsége.

A hegyekben a hónap első hetében fokozatosan felmelegszik az idő, a nappali csúcshőmérsékletek átlaga 14-22 fokról 18-28 fokra, az éjszakai minimumoké 6-12 fokról 9-16 fokra nő augusztus 7-ig. Ezután ismét lehűlés következik a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel. A hónap első hetében elszórtan gyenge esőkre lehet számítani, augusztus 7-től azonban megnövekszik a záporok valószínűsége.