Sat. Jun 10th, 2023

Híváskezelő központot hozott létre az ANOFM a kényszerszabadság alatti juttatásokról

Híváskezelő központot (call centert) hozott létre az Országos Munkaerő-foglakoztatási Ügynökség (ANOFM), amelyen a munkáltatók és a munkavállalók tájékozódást nyerhetnek a kényszerszabadság alatti juttatásokról – tájékoztat az ANOFM hétfői közleménye.

Az egységes, normál tarifával hívható telefonszám: 021/4444.000.

Amennyiben az érdeklődőnek arra van igénye, a híváskezelő központ kapcsolja az illető megye területi hivatal illetékesét.

,,Időben megtettük a szükséges intézkedéseket, hogy gyorsan reagáljunk az összes kérésre, mert tudatában vagyunk annak, hogy a romániai vállalkozások és munkavállalók jövője a mi munkánktól függ”– jelentette ki Victor Picu, az ANOFM elnöke.

Az ANOFM szerint azok a vállalkozók, akiket hátrányosan érintettek a koronavírus-járvány terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések, állami támogatásként megkapják az alkalmazottak bérének 75 százalékát, de nem többet, mint az országos átlagbér 75 százalékát.

Ugyanakkor azok a közvetett módon érintett cégek, amelyek bevételei január-február átlagához képest 25 százalékkal csökkennek, és nincs pénzügyi kapacitásuk az összes alkalmazott bérének kifizetésére, a 2020/30-as sürgősségi kormányrendelet értelmében jogosultak, hogy a kényszerszabadság ideje alatt állami támogatásból fizessék ki alkalmazottaik legtöbb 75 százalékának bérét.

Az igényléseket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a (megye román neve)@anofm.gov.ro emailcímen.

agerpres.ro