Tue. Apr 23rd, 2024

Hegedüs Csilla: jelen kell lennünk Európában

A májusi európai parlamenti választás tétjeit összegezte Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke pénteken az aranyosgyéresi Népfőiskolában. Az RMDSZ aranyosgyéresi szervezetének rendezvényén előadó politikus hangsúlyozta: kétségtelen, hogy az EP-választások után az Európai Unió változni fog és a reform keretében várhatóan újratárgyalják az alapszerződést is. „Az a célunk, hogy az őshonos kisebbségek jogainak védelme része legyen a reformnak, hogy az EU elismerje: nem lehet kizárólag a tagállamok jóindulatára bízni ezt a fontos kérdést” –emelte ki Hegedüs Csilla. Hozzátette: sokan kételkedtek a Minority SafePack sikerében, a végeredmény mégis az lett, hogy összesen 1,3 millió ember támogatta aláírásával a kezdeményezést.

Az EP-választás tétje az erdélyi magyarok számára az, hogy többségbe kerüljenek azok, akik nyitottak a nemzeti kisebbségek kérései iránt. Ezért van szükség erős erdélyi és Kárpát-medencei magyar képviseletre” –magyarázta a politikus. „Az európai keretszabályozás létrejötte egy többlépcsős folyamat, de néhány év alatt sikerülhet elérni az Unióban azt, amit száz év alatt nem sikerült elérni Romániában. Hosszú távon ez a szabályozás meg tudja akadályozni, hogy kikezdhessenek szimbólumainkkal, megkérdőjelezhessék anyanyelv-használati jogainkat. Ha a román politika nem ismeri fel magától, hogy érdeke a kisebbségek védelme, akkor ezt az átalakult Európai Unió fogja kikényszeríteni” – folytatta.

Az uniós támogatások segítségével közösségünk, településeink fejlődtek, és ennek folytatódnia kell. Ha a választáson jól szerepelünk, ki tudunk állni az alapok megmaradásáért és növeléséért is” – hangsúlyozta a politikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszakra kiírt finanszírozásokból Torda-Aranyosgyéres régió települései is nyertek támogatást. Aranyosgyéresen 9 millió eurós uniós támogatásból fejleszthetik a vízvezeték- és csatornahálózatokat, a városi infrastruktúrát. Az A3-as, Észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely közötti szakaszának kiépítése szintén uniós alapokból valósul meg– részletezte.

Minden azon múlik, hogy elég erős lesz-e a magyar képviselet ahhoz, hogy képes legyen kiállni érdekeinek és jogainak védelmében. Európai szakértőink dolgoznak azon, hogy az MSPI aláírások mellett konkrét szabályozási javaslatokat is benyújthassunk az új Európai Bizottságnak. Egy jó néppárti szerepléssel a bajor Manfred Weber lesz az új EB elnöke, aki ismeri a problémáinkat és támogatja az RMDSZ kisebbségvédelmi kezdeményezéseit” – nyomatékosított Hegedüs Csilla.

RMDSZ-tájékoztató