Thu. Apr 18th, 2024

Hegedüs Csilla: Brüsszelben a magyar gazdák érdekében kell dolgoznunk

Románia uniós csatlakozásának legnagyobb haszonélvezői a gazdák, akik terület alapú támogatáshoz jutottak. Ez kézzelfogható, vissza nem térítendő, rendszeres jövedelmet jelent számukra. Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik. Az APIA-s támogatásoknak köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 1,5 milliárd euró támogatást kaptak a magyar gazdák, amely több mint 200 ezer magyar ember megélhetéséhez járult hozzá. Mindez most veszélybe kerülhet! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla.

Ma egy vidéki gazdának sokkal több lehetősége van, mint ezelőtt 10 évvel. A tagállamok egy része viszont csökkenteni akarja a Közös Agrárpolitika finanszírozását 2021-től. Olyan módosításokat terveznek a támogatások szerkezetében, amelyek nem kedveznek az erdélyi gazdáknak. Mindez 75 ezer magyar gazdát, összességében több mint 200 ezer magyar ember életét, megélhetőségét befolyásolná Erdélyben. Éppen azért, mert ezek az összegek sok gazda és családja számára létkérdés, nekünk azért kell dolgoznunk, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek, csökkenjen a bürokrácia és a pályázatokkal járó papírmunka, hogy könnyebb legyen pályázni!” – mondta el az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, aki hozzátette: azért is harcolni kell, hogy megszűnjön a kettős mérce, hogy egy erdélyi gazdának is ugyanannyi papírmunkát kelljen elvégeznie, mint bármelyik más tagállambelinek.

Hegedüs Csilla elmondta, hogy ügyesen ki lehet használni, és kihasználták azt, amit az EU nyújt, hiszen országszerte vannak új utak, hidak, csatornák, iskolák épülnek, templomokat és műemlékeket újítanak fel, azonban még rengeteg a munka. Hozzátette: nagyon fontos az is, hogy elérjük azt, hogy Brüsszelben a helyi érdekeket vegyék figyelembe a támogatási rendszer kialakításakor, hiszen mi tudjuk leginkább, hogy mire van szükségünk. Ehhez azonban erős magyar képviseletre van szükségünk az Európai Parlamentben.

Hegedüs Csilla elmondta, hogy az európai parlamenti választáson arról döntünk, hogy az Európai Unió továbbra is finanszírozza a mezőgazdasági támogatásokat, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytatni tudjuk, hogy a fiatalok számára vonzó legyen hazatérni a szülőföldre.