Thu. Apr 18th, 2024

Európa ismerje el és védje a kulturális örökségünket!

 Értékeink nem csak múltunkról, hanem jövőnkről is szólnak! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Kézdiszentlelken, ahol Tamás Sándor tanácselnökkel közösen Ezer éves értékeink Erdélyben címmel tartottak előadást. Rávilágítottak arra, hogy kulturális örökségünk közösségünk lelki, szellemi gyarapodását szolgálja, nemzetünk összekötő tényezője, legkézenfekvőbb bizonyítéka mindannak, amit az elmúlt ezer évben teremtettünk, hogy jogunk van itt lenni. Ugyanakkor irányjelző, hiszen rávilágít mindarra, amit tennünk kell, ami állandó feladatunk: azért dolgozni, hogy megvédjük és ápoljuk örökségünket. Az európai parlamenti választás pontosan ezért fontosabb most mint valaha, hogy létezzen egy olyan európai kerettörvény, amely védi az őshonos nemzeti kisebbségeket, amely védi nemzeti értékeinket.

 Európa válaszút elé érkezett és változnia kell. Május 26-án lehetőségünk adatik megmondani, milyen Európát akarunk a jövőben. Bármi is legyen a választásunk, gazdag kulturális örökségünk létfontosságú szerepet játszik ennek a jövőnek a megépítésében. Mi értékteremtői vagyunk Európának, az uniónak el kell ismernie közösségünk hozzájárulását az EU kulturális örökségéhez. Értékeink nemcsak múzeumokban porosodó tárgyak, lakatlan épületek, hanem mindennapjaink szerves része, megfelelő használatukkal munkahelyeket hoznak létre, piacot jelentenek a helyi termékek számára, és megteremtik azt a helyi és regionális identitást, amely nélkül az európai identitás is szegényebb lenne. Elég ha csak Kézdiszentlélek több, mint 700 éve alapított templomára gondolunk, amely nem sokkal fiatalabb, mint a tragikus körülmények között szinte megsemmisült Notre Dame katedrális” – mondta el a képviselőjelölt.

Az elmúlt 11 évben önkormányzataink, egyházaink 168 millió eurós EU-s támogatásokban részesültek. Ebből iskolákat, templomokat, kastélyokat újítottak fel, hozzájárulva térségeink fejlődéséhez, versenyképességéhez.