Thu. Apr 18th, 2024

Hegedüs Csilla: Az EU-nak kötelessége megvédeni kulturális örökségünket

Fontos szerepe van az uniós forrásoknak a magyar műemlékek felújításában, a pályázással járó bürokrácia azonban sok problémát felvet.

Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakember, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje szerint a történelmi magyar egyházak és a magyar önkormányzatok sokkal jobb gazdái az épített örökségnek, mint a többség. Uniós támogatással újult meg több emblematikus erdélyi magyar műemlék, szerte Erdélyben 168 millió eurót pályáztak meg a magyar épített örökség restaurálására és hasznosítására. „A sepsiszentgyörgyi vártemplom pályázata maximális pontszámot kapott, amiért minden elismerésem, hiszen ezt nem könnyű teljesíteni, ugyanakkor ki kellett találjanak valamit, ami miatt nem juthat támogatáshoz” – jegyezte meg Hegedüs Csilla, aki bírálta a rendszert, hiszen nemcsak, hogy nincs elegendő pénz – a nem megfelelő regionális elosztás miatt -, hanem a pályázás is és a lebonyolítása is iszonyatos bürokráciával jár. Az első számú feladat: megértetni Romániával, hogy ne tegyen egy sor új kritériumot az Európai Bizottság feltételei mellé, a másik az, hogy kiharcoljuk, hogy ezek a pénzek ne csökkenjenek – mondta az örökségvédelmi szakember.

Az erdélyi magyarság meggyengítése a cél

Van egy nagyon aktuális kérdés: az EU-ban élő, őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvény. Az úzvölgyi temetőt elsősorban mind katonai temetőt tartjuk számon, de ez is része kulturális örökségünknek. Az EU-nak kutyakötelessége megvédeni kulturális örökségünket, ahogy az anyanyelvünket, szimbólumainkat és tulajdonjogunkat. Kiemelten fontos, hogy megszülessen ez az európai szintű kisebbségvédelmi szabályozás, kell egy fegyver a kezünkbe, amivel az állandó jogtiprást vissza tudjuk verni” – szögezte le az EP-képviselőjelölt. „Május 26-án tartson az erdélyi magyar közösség, tartson Székelyföld népszámlálást és derüljön ki, hogy milyen sokan vagyunk, mert ha csak Rareș Bogdan, Dacian Cioloș, Traian Băsescu hangját fogják hallani az Európai Parlamentben és a mi hangunkat nem, akkor búcsút mondhatunk nagyon sok mindennek, amit itthon sikerült elérnünk” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla.