Mon. Oct 2nd, 2023

Háztartási utalványokban kaphatják munkadíjukat a háztartási szolgáltatók, bébiszitterek

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a háztartási szolgáltatók 15 lej értékű utalványokban kapják munkadíjukat.

A munkatörvénykönyvet módosító tervezetet 257 törvényhozó támogatta, 13-an ellene szavaztak, 25 képviselő tartózkodott.

Egy háztartási utalvány értéke 15 lej, ez az állami társadalombiztosítási költségvetés évenkénti elfogadásakor módosítható.

A háztartási szolgáltatás a jogszabály szerint alkalmi, szakképzettséget nem igénylő munka, amelyet a háztartási szolgáltató nyújt egy családnak vagy egyedülálló személynek. Ilyenek a takarítás, tisztítás, mosás, vasalás, varrás, főzés, személyi gondozás, etetés vagy egy arra szoruló személy felügyelete, illetve gyermekfelügyelet. A munkakapcsolatból nem profitálhat harmadik fél és nem történhet kereskedelmi célból.

A felek megállapodnak a munkaidő, a munkamennyiség és a munkadíj tekintetében, és a bért háztartási utalványokban fizeti ki a szolgáltatónak.

A nagykorú háztartási szolgáltató nem dolgozhat többet naponta 12 óránál, a 16 és 18 év közötti pedig napi 6 óránál.

A háztartási szolgáltató akkor válhat az állami társadalombiztosító rendszer biztosítottjává, hogyha havonta minimum 85 háztartási utalvány utáni járulékot fizet be. E hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint a garantált bruttó minimálbér összegének 25 százaléka.

A tervezet eredeti változatától eltérően háztartási utalvánnyal fizethető ki a dadák, bébiszitterek munkája is.

A törvény azt is előírja, hogy a munkaügyi minisztérium 2024. január elsejéig létrehozza a háztartási szolgáltatások elektronikus platformját, amely online és mobil alkalmazás révén is elérhető lesz.

A tervezetet korábban már elfogadta a szenátus, a képviselőház kedden döntő fórumként szavazott róla.